Fél évszázados a nagy nevettető

Galéria - A ma születésnaposa: Eddie Murphy

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A választás ezúttal a humor nagyágyújára, Eddie Murphyre esett.

Eddie Murphy karrierje képekben képgaléria

2011.04.03 12:29ma.hu

Mai születésnaposunk ismét kerek évet ünnepel: Edward Regan Murphy, vagy ahogy inkább ismerjük, Eddie Murphy pontosan 50 éves lett. Amerika második legnagyobb bevételt hozó színészének tartják, ami nem meglepő, a komikus színész filmjei világszerte ismertek és kedveltek.

Bár apját viszonylag fiatalon elvesztette, egyértelmű, hogy humorérzékét tőle örökölte: Charles Edward Murphy amikor épp nem a rendőrségen teljesített szolgálatot, amatőr színészként és humoristaként lépett fel.

Az ifjú Eddie Murphy nagyjából 15 éves kora óta ír saját humordarabokat, amelyeket saját bevallása szerint többek közt Bill Cosby ihletett.

További képek a színészről a galériában (KATT a képre!)


Murphy ugyanabban a Bay Area Comedy Clubban kezdte pályafutását, mint Robbin Williams és Whoopie Goldberg, itt fedezték fel színészi tehetségét. Korai darabjaira erőteljesen jellemző volt a káromkodás eltúlzott jelenléte, és előszeretettel figurázott ki különböző embercsoportokat, mint az afro-amerikaiak, elhízottak vagy melegek. Utóbb a helyenként ízetlenre sikerült poénokért a színész bocsánatot kért az érintettektől.

A Saturday Night Live vele éledt újjá, igaz, ott is kissé túllőtt a célon: amikor beugrott a lebetegedett műsorvezető helyére, úgy köszönt be: "Élőben New Yorkból, ez itt az Eddie Murphy-show!"

Nem sokkal ezután jelent meg első filmje, a 48 óra, ami bár még nem tette világszerte híressé, de megnyitotta az utat a nagyobb szerepek felé, az első valódi nagy durranás az 1984-es Beverly Hills-i zsaru című filmje volt.

Eddie Murphy emlékezetesebb filmjei

48 óra
Beverly Hills-i zsaru 1-2-3.
Amerikába jöttem
Harlemi éjszakák
Bumeráng
A gentlemanus
Bölcsek kövére 1-2.
Doktor Dolittle 1-2.
A szentfazék
Shrek 1-2. (szinkron)
Pluto Nash kalandjai
Ovizsaru
Dreamgirls

Axel Foley alakítása kasszasiker lett, a Paramount Pictures ekkor kötött kizárólagos szerződést a színésszel. Néhány nálunk nem játszott filmje és egy viszonylag hosszabb szünet után a 90-es évek elején következett a Gentlemanus, a Bumeráng és az Amerikába jöttem.

Kevesen tudják, de Murphy nemcsak színészként, hanem énekesként is megállja a helyét, igaz, bohócvére ott sem hagyja nyugton, így érthető, hogy nem futott be fényes pályát ezen a területen. Emlékezhetünk viszont arra, amikor Michael Jackson Remember the time című klipjében Murphy egy fáraó szerepében tűnt fel, Magic Johnson és Iman mellett.

A komikus színészt a Comedy Central minden idők legjobb 100 humoristáját tartalmazó listáján a 10. helyre sorolta, Golden Globe-jelölést kapott a 48 órában, a Beverly Hills-i zsaru sorozatban, a Trading Places és a Bölcsek kövére című filmben nyújtott alakításáért, 2007-ben pedig a földgömböt ábrázoló szobrocskát meg is nyerte a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a Dreamgirls című moziért.

Utóbbiért Oscar-jelölést is kapott, a díj viszont máshoz került.

A hírek szerint Murhpy mostanában a Beverly Hills-i zsaru 4. részének forgatására készül.

Kíváncsi még több hírre Eddie Murphyről?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.