40 évesen is a nők kedvence a színész

Galéria - A ma születésnaposa: Ewan McGregor

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A választás ezúttal az ifjú Obi-Wan Kenobira, azaz Ewan McGregorra esett.

Ewan McGregor legnagyobb pillanatai képgaléria

2011.03.31 09:49ma.hu

40. születésnapján egyáltalán nem lehet oka a panaszra: szinte mindent elért, amiről sok színész csak álmodni mer. Évente 4-5 filmben is játszik, igaz, némelyikben csak egy-egy villanásra tűnik fel, ráadásul ezeknek a filmeknek a többsége azelőtt feledésbe merül, mielőtt igazán befutna, ám amelyek ismertté váltak Amerikán kívül is, azok kiugróan váltak ismertté és valóságos kultuszt teremtettek.

Ewan McGregor elégedetten élvezheti a születésnapját!

A színész 24 évesen, 1993-ban állt először kamera elé, az Ember a talpán azonban visszatekintve csupán ugródeszka lehetett a későbbi sikerekhez, az igazi dicsfény inkább színésztársára, Robin Williamsre vetült.

A skót színész egy pedagógus házaspár gyermekeként nőtt fel, a színészetet nagynénjei és azok színész barátnői által fedezte fel, középiskolásként kezdett színjátszókörbe járni, ahol az alapokat magára szedte.

Három évvel első játékfilmje után úgy robbant be a köztudatba, hogy alakítása és maga a film is a mai napig kultuszfilmnek számít: ő játszotta a heroinfüggő Mark Rentont a híres Trainspotting című moziban.

Azon kevés férfiszínész egyike, aki számos filmjében megjelent már teljesen meztelenül vagy ahhoz nagyon közeli állapotban, és nem idegen tőle az sem, ha homo-, vagy biszexuális karaktert kell eljátszania. Egy évvel ezelőtt nagy botrányt kavart azzal, hogy nyilvánosan bejelentette, semmi baja nincs azzal, ha férfiakkal kell csókolóznia, és ezt a Szeretlek, Philip Morris című film párizsi bemutatóján élőben is demonstrálta Jim Carreyvel.

Fotó: IMDB (A galériához kattintson a képre!)


A Trainspotting után néhány felejthető filmszerep után ismét egy nagy klasszikusban tűnt fel: a Star Wars-filmek utólag forgatott 1-2-3. részében ő alakította az ifjú Obi-Wan Kenobit. A szerepre nagyon sokat készült, hogy beszédstílusával, tempójával, mondatai dallamával tökéletesen illeszkedjen Alec Guinnesshez, aki a 70-es években forgatott részekben alakította az akkor már vén és bölcs Kenobit.

McGregor nemcsak nagy filmekben, de színházban is számos alkalommal vállalt szerepet, 2005-ben a legjobb musicalszínész kategóriában jelölték őt Laurence Olivier-díjra, és ugyanabban az évben a legjobb férfi színészként ismerték el a Sky Masterson színpadi változatáért, amit filmen egyébként Marlon Brando vitt sikerre.

Ha pedig a sorozatokat vesszük számba, a Lipstick on your collar és a Mesék a kriptából mellett mindenképp meg kell említeni egy apró epizódszerepet a Vészhelyzet című népszerű kórházsorozatból.

A színészt néhány éve elvakította a nagy siker és számos más pályatársához hasonlóan őt is rabul ejtette az alkohol, de az Angyalok és Démonok forgatása után nem sokkal őszintén beszélt a megpróbáltatásairól és arról, hogy hosszas küzdelem után legyőzte függőségét. Nem is tehetett volna másképp: az élete volt veszélyben, hisz 2008-ban a jobb szeme alatt rákos daganatot, melanómát fedeztek fel.

Ewan McGregor ma, 40 évesen jobban van, mint valaha, karrierje újra egyenesben van, és munkája mellett arra is szakít időt, hogy segítse színésztársa, Liam Neeson munkáját a UNICEF-nél, ahol a gyermekrabszolgaság ellen küzdenek, emellett számos egyéb jótékonysági és segélyszervezet programjában vesz még részt.

Az Empire magazin „Minden idők 100 legnagyobb filmcsillaga” listáján a 36. helyre rangsorolta.

Olvasson még több hírt Ewan McGregorról!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.