79 éves az Ének az esőben "ifjú hölgye"

Galéria - A ma születésnaposa: Debbie Reynolds

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A választás ezúttal az örökifjú Debbie Reynoldsra esett.

Képekben Debbie Reynolds képgaléria

2011.04.01 10:29ma.hu

Szokásunkkal ellentétben ezúttal nem egy ma is aktívan alkotó hírességet választottunk a születésnapos sorozatunkba, hanem olyasvalakit, akinek neve szinte a legendák közt említhető.

Debbie Reynolds pályafutása több mint 60 éve alatt összesen 65 filmben szerepelt, ami már önmagában is méltóvá tenné arra, hogy felkerüljön a legnagyobbak közé, de az igazi érdekesség az, hogy ezekből még nagy erőfeszítések árán is nehéz lenne összeszedni fejből akár csak egy tucatot is.

Debbie Reynolds valójában a pályafutása kezdetén szerepelt egy filmben, ami viszont egész életére híressé tette: ez az egyetlen film az Ének az esőben volt, Gene Kelly oldalán. Pedig a színésznő – eredeti nevén Mary Frances Reynolds – számos musicalben játszott szerepet, és az 50-es években Amerika-szerte számos rekordot is megdöntött a filmekben felcsendült dalaival.

Az 1952-es Ének az esőben egy csapásra világhírűvé tette az ifjú színésznőt, öt évvel később pedig hazájában a Tammy dalaiból kiadott albummal aranylemezes előadó lett és ő volt a legkelendőbb női énekes: a Billboard-listákon öt héten keresztül trónolt a legelső helyen.

A Tammy-sorozat első részében egyébként az akkor még szintén igencsak fiatal Leslie Nielsennel játszott együtt.

Fotó: debbiereynolds.com (További képek a galériában)

Ekkor már felesége volt Eddie Fishernek, az ismert énekes-előadónak, ám 1959-ben, mindössze négy év házasság után elváltak Elizabeth Taylor miatt. Később még kétszer ment férjhez, a milliomos Harry Karllal 1960-tól 13 évig tartott házasságuk, ám az üzletember szerencsejáték-függősége és rossz pénzügyi döntéseinek következtében tönkrementek, házasságuk is válással végződött.

Harmadszor az ingatlanfejlesztő Richard Hamletthez ment feleségül, 1984-1996-ig voltak házasok, itt is az anyagi összeomlás (egy Las Vegas-i szálloda és egy kis kaszinó sikertelen üzemeltetése miatt) vezetett a váláshoz.

Reynolds ékes bizonyíték arra a közismert mondásra, miszerint a jó énekesek egyben jó színészek is, az ő esetében viszont különösen nehéz eldönteni, mi a nagyobb érdeme: a filmekben nyújtott kimagasló teljesítménye, vagy az, hogy eközben szinte eltávolíthatatlanul felült a Billboard nevű vonat mozdonyára, és alig lehetett kimozdítani onnan.

Karrierjében óriási törést jelentett, hogy 1970-ben összetűzésbe került egy cigarettareklám miatt az NBC televíziócsatornával, ahol akkoriban épp az ő főszereplésével készült sorozat futott – a csatorna törölte nemcsak a sorozatot, de Debbie Reynoldsszal az összes további szerződést is.

A színésznő hosszú évekre eltűnt a közönség szeme elől, csak a 90-es években tért vissza, 1992-ben például saját magát alakította egy mellékszerepben a Több mint testőr című filmben. 1997-ben a 69. Oscar-gála műsorvezetőjeként lépett színpadra, 2000-ben a Vendégház című, nálunk nem játszott vígjáték-sorozatban a legjobb színésznő kategóriában kapott Emmy-jelölést.

Napjainkban a Globe hetilapnál az olvasói rovat vezetőjeként ad tanácsokat az embereknek, emellett aktívan részt vesz a Thalians klub nevű jótékonysági szervezet munkájában. Los Angelesben él, közvetlen szomszédságában lányával, a Star Wars-ból híres Carrie Fisherrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.