Túl a negyedik X-en is gyönyörű!

Galéria - A ma születésnaposa: Mariah Carey

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A választás ezúttal Mariah Carey énekesnőre esett.

Mariah Carey terhesen és fülig érő mosollyal! képgaléria

2011.03.27 20:09ma.hu

1970. március 27-én egy ír operaénekesnő és egy venezuelai repülőgépmérnök harmadik, kissé későn jött gyermekeként – nővére 11, bátyja 10 évvel idősebb nála – látta meg a napvilágot Mariah Carey.

Vegyes házasságú szüleik kiközösítése miatt a család rendszeresen költözni kényszerült, és a kis Mariah mindössze 3 éves volt, amikor szülei feladták az állandó harcot és elváltak. A kislány az édesanyjánál maradt, aki korán észrevette kiváló hangját, így tanítani kezdte.

Az eredményt ismerjük: Mariah Carey nemcsak egyszerűen jól énekel, de öt oktávos hangterjedelme villámgyorsan kiemelte őt a popénekesek meglehetősen színes táborából.

Első sikereit már középiskolás korában átélte, sőt, kevesen tudják, de iskolatársai Délibábnak becézték, mert olyan gyakran hiányzott a különféle demóéneklések miatt.

Az igazi felívelés 1988-ban indult el, amikor Tommy Mottola meghallotta énekelni az akkor 18 éves ifjú lányt. A hivatalos történet szerint Mottola egy partyról hazafelé tartva hallgatta meg Mariah egyik dalát, és annyira megtetszett neki, hogy azonnal visszafordult a partyra, lemezszerződést ajánlani, ám ő addigra már hazament. Majdnemhogy mesébe illő sztori, azt pedig már talán csak ők ketten tudják, hogy valójában mi igaz belőle.

Fotó: mariahcarey.com (További képek a galériában)

Már az első, nevével azonos című albumról négy száma felkerült a Billboard HOT 100-as listára, sőt, vezette is azt, annak ellenére, hogy bár társszerzőként működött közre a dalok írásában, ténylegesen minimális beleszólása volt azokba.

Ezt a lemezt villámgyorsan követte az Emotions, sokan – tévesen – úgy hiszik, ez a dal is az első album része. A nagy sikerek ellenére rendszeresen küzdött a lámpalázzal, amit csak az 1992-es MTV Unplugged-fellépése után sikerült legyőznie: ott mindenféle hangtechnikai trükk nélkül bizonyította be, hogy valóban tud énekelni, sőt, itt cáfolta azokat a pletykákat is, amelyek megkérdőjelezték kivételes hangterjedelmét.

A 90-es évek egymás után hozták a sikereket az énekesnőnek, ráadásul időközben összeházasodott producerével, Mottolával is, a házasság 4 évig tartott. 1995-ben stílust váltott, R&B-elemeket vitt a dalaiba, amitől bár a kiadó nagyon tartott, végül a legjobb lemezként vonult be a köztudatba és 6 Grammy-jelölést is hozott.

Carey egyébként napjainkig két Grammy-díj tulajdonosa.

A 2000-es évek elején zeneileg is és magánéletileg is elindult a lejtőn, több már-már a botrányt súroló megnyilvánulása után kényszervisszavonulót fújtak neki. Néhány évnyi szünet után 2005-ben visszatért a slágerlisták élére, és bár már nem robbant akkorát, mint a 90-es évek elején, napjainkra újra elismert előadóként emlegetik.

És hogy egy kis magánélet is jusson a végére: az énekesnő a napokban várja első ikergyermekeit!

Még több hír Mariah Careyről!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.