32 éves a fátyolos hangú soul-jazz énekesnő

Videó! - A ma születésnaposa: Norah Jones

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A választás ezúttal Norah Jonesra, a lágy dallamokról híres énekesnőre esett.

2011.03.30 09:29ma.hu

Nem csoda, hogy az amerikai születésű, de félig indiai származású Norah Jones különleges zenei adottságokkal bír. A ma 32 éves előadóról és dalszerzőről csak nagyon kevesen tudják, hogy egész családja nemcsak tehetséges, hanem világhírű zenészekből áll, legfőképp azért, mert a szülők 1986-ban, Norah 7 éves korában elváltak.

De a gének attól még megmaradtak: édesanyja, Sue Jones koncertproducerként forog a zene világában, édesapja pedig nem más, mint a híres szitárművész, Ravi Shankar. Norah féltestvére is zenészként szerzett hírnevet, ő Anoushka Shankar.

Ilyen háttérrel tulajdonképp pont az a meglepő, hogy Jones – aki 16 éves kora óta az anyja nevét viseli – csak 2001-ben, 22 éves felnőtt fejjel vágott bele a profi zenélésbe.

Persze mondhatnánk azt is, hogy maximálisan fel akart készülni zeneileg, mielőtt közönség elé lép, és ha ez volt a szándéka, sikerült is: 2002-ben kiadott első nagylemeze 20 millió eladott példánnyal gyémántlemez lett és öt Grammy-díjjal jutalmazták a friss felfedezettet.

Norah Jones persze nem a semmiből bukkant fel, komoly zenei előképzettség után döntött úgy, hogy ezen a pályán szeretne érvényesülni. Középiskolásként nemcsak az iskolai kórusban énekelt és a zenekarban játszott altszaxofonon, maga az iskola is nagy hangsúlyt fektetett a művészeti képzésre, és számos zenészt nevelt ki Norah előtt.

Fotó: norahjones.com


A mai napig rendszeresen jár templomba, gyerekként a templomi kórus tagja volt, közben pedig zongorázni tanult, de érdekes módon nem tekinti magát vallásosnak. A nyarakat az Interlochen Művészeti Központban töltötte, ahol 1996-ban és 1997-ben a legjobb jazzénekesnek kiáltották ki a diákok versenyében.

2001-ben írta alá első lemezszerződését, ez volt a Come Away With Me, és azonnal hatalmas sikert aratott a lágy, akusztikus soulzenei hangzásával, amibe némi jazz is keveredett. Az amerikai Billboard TOP 200-on az első helyig tornázta fel magát, a rajta szereplő Don’t know why pedig a mai napig megunhatatlan.

A Feels like Home című, 2004-ben megjelent albumon már több esetben érződik a country hatása is, egy hét alatt meghaladta az egymillió eladott példányt! Összességében négyszeres platinalemez lett, világszerte pedig tízmillió fogyott belőle.

Újabb két Grammy után 2007-ben jöhetett a Not Too Late, ami kissé borúsabb hangulatú, mint az első két lemez, de hozta a korábbi sikereket, hivatalosan 4 millió példányt adtak el belőle.

Mindent egybevéve Norah Jones napjainkig világszerte 36 millió darabot adott el 4 lemezéből (a legutóbbi 2010-ben jelent meg The Fall címmel), kilenc Grammy tulajdonosa, számai rendre a toplisták élén tanyáznak, és a Billboard szerint 2000-2009 között ő a legkelendőbb zenei előadó.

Tegyük hozzá: ezen egyáltalán nem csodálkozunk.

Boldog születésnapot, Norah Jones!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.