Az Aerosmith frontembere 63 éves

Galéria - A ma születésnaposa: Steven Tyler

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A választás ezúttal az Aerosmith énekesére esett.

Egy legenda képekben: Steven Tyler képgaléria

2011.03.26 19:15ma.hu

Steve Tyler 1948. március 26-án Steven Victor Tallarico néven látta meg New Yorkban a napvilágot, egy zongorista apa és egy titkárnő anya négy gyermeke egyikeként. Apjának köszönhetően egészen kicsi korától kezdve a legnagyobb zeneszerzők művein nőtt fel, mint például Debussy, Chopin vagy épp a magyar Liszt Ferenc darabjain.

Mindössze három éves volt, amikor először színpadra lépett, akkor a „Robbanócukorka” című dalt adta elő. Szeretett szerepelni és az a típusú gyerek volt, akihez mindig több felnőtt is kellett, hogy kordában tartsák.

Iskolás éveit különösen megkeserítették társai, hisz a kis Steve-nek már akkor is jellegzetesen nagy szája volt, niggerszájúnak csúfolták őt és sokszor kellett veréseket is elszenvednie. Nem csoda, ha hamarosan inkább kívülről ismerte az iskolát, mintsem belülről.

1960-ban, 12 éves korában kapta meg első dobgépét, amin a ritmusokkal kezdett kísérletezgetni, hamarosan pedig újságkihordásból annyi pénzre tett szert, hogy igazi dobfelszerelést vehetett. Egy ideig apjával játszott együtt, klasszikus zenékkel léptek színpadra, bécsi keringőt és cha-cha-chát adtak elő, de Steven érezte, hogy nem ez az ő igazi világa.

Csatlakozott a Beatles-követő Stangers és a Rolling Stones-számokat játszó Dantes nevű zenekarokhoz. Érdekesség, hogy jellegzetesen nagy szája és egyénisége alapján rendszeresen össze is keverik őt Mick Jaggerrel.

Néhány év alatt a Stangers sikere a „nagy” zenekarokkal vetekedett New York Bronx körzetében, főleg, miután nevet (Strangeurs) és stílust (Rolling Stones, Yardbirds, stb.) váltottak, valamint felfogadták Henry Smith koncertszervezőt.

Fotó: steventyler.com (További képek a galériában)


1965-re a Byrds előzenekaraként fellépő banda elsöprő sikert aratott, ám az énekessel elszaladt a ló, drogügyei is előtérbe kerültek. Olcsón megúszta: csak a gimiből rúgták ki és egy év próbaidőt kapott.

Menedzserük a Led Zeppelinhez igazolt, de Tylerék addigra már sebesen száguldottak a világhír felé. 1969-ben a híres Woodstock-fesztiválon ismerkedett meg Tom Hamiltonnal és Joe Perryvel, akikkel egy év múlva megalapították az Aerosmith zenekart.

Bár egyre többen ismerték és kedvelték őket, a hasonlóság miatt a kritikusok és a sajtó csak Mick Jagger és a Rolling Stones klónjaként tekintettek rájuk. Csakhogy eközben Tyler egyre többször drogozott, így a gyors siker után szinte törvényszerű volt a hanyatlás. Csak a 80-as évek közepén, két elvonókúra után sikerült kijózanodnia, ekkor új szenvedélyt talált magának: igyekezett minél több nőt az ágyába cipelni.

Szerencsére ez a színpadi teljesítményére pozitívan hatott, a zenekar újra a régi fényében tündökölt, lendületes számokkal álltak a közönség elé, és nemcsak rajongóik, de a zene nagyjai is őszinte elismeréssel adóztak a drogoktól mentesen is kiválóan teljesítő bandának. Csak ekkor érte el, hogy végre valóban Steve Tylerként emlegessék, ne pedig Jagger hasonmásaként.

Egy '96-os színpadi baleset majdnem a karrierje végét jelentette, a mikrofonállvány szó szerint belevágódott a térdébe. A lassú és fájdalmas felépülés végén viszont újabb lendületet vett pályafutásának íve, 2003-ban a Berklee College of Music díszdoktora lett.

Olyan zenészekkel és együttesekkel lépett együtt színpadra, mint az AC/DC, Carlos Santana, Keith Anderson, Alice Cooper, Run DMC, de Bob Marley és Eminem is előadótársa volt, a teljes névsort persze még hosszan sorolhatnánk.

A The Rolling Stone magazin a legjobb 100 énekes közt a 99. helyet ítélte neki, de a metálénekesek közt a Hit Parader 100-as listáján a dobogó harmadik fokáig ért fel.

Boldog születésnapot, Steve Tyler!

Még több érdekessét Steven Tylerről

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.