Vasember volt, Óz már nem akart lenni

Galéria - A ma születésnaposa: Robert Downey Jr.

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A választás ezúttal Robert Downey Jr.-ra, a Vasemberre esett.

Képekben: Robert Downey Jr. képgaléria

2011.04.04 10:29ma.hu

Ha Robert Downey Jr. nevét halljuk, könnyen lehet az az érzésünk, hogy mostanában mintha semmi nem történne vele, legalábbis viszonylag keveset lehet hallani róla. Ám nem kell sokat kutatni a múltban, hogy annál több hírre leljünk, igaz, ezek többsége olyan, amit a ma 46 éves színész valószínűleg szívesen letagadna és az örök feledés homályával burkolna be.

Mivel születésnapja van, és egyébként is a legfrissebb események azt mutatják, hogy a tékozló fiú jó útra tért, inkább életének szakmai oldalát vesszük sorra.

Az 1965-ben született színész már egészen korán, 5 évesen kamera elé állt, apja filmjében, a Pound című moziban kapott szerepet, és onnan kezdve rendszeresen játszott kisebb-nagyobb mellékszerepeket.

Az 1987-es Fagypont alatt című film nemcsak azért jelentős állomás a karrierjében, mert ezt már az amerikai törvények szerint is nagykorúként forgatta, hanem mert ez volt az első olyan alkotás, amiben a kritikusok is elismerték az ifjú színészt.

Innen kezdve egymást érték a különböző szerepek, és még mindig csak 26 éves volt, amikor a Chaplin című film főszerepéért Oscar-díjra jelölték az ifjabb Robert Downey-t.

Csakhogy a siker mást is hozott számára: úgy érezte, bármit megtehet, így aztán rendszeres „vendége” volt a rendőrörsöknek, ahova 1996-2001 között számtalan alkalommal vitték be kábítószer-használattal összefüggő kihágások miatt.

Fotó: IMDB (A galériához kattintson a képre!)


Botrányai óhatatlanul árnyékot vetettek a karrierjére: 2000-ben csatlakozott a népszerű Ally McBeal című sorozat szereplőgárdájához, amiben újdonsült szerelme, Calista Flockhart is játszott, de hiába kapott elismeréseket színészként, rövid idő múlva kiírták a sorozatból a magánéleti problémák miatt.

2001-ben, a sokadik bírósági ügy után végre sikeresen csinált végig egy elvonóprogramot, azóta tartósan józan életet él, színészi karrierje pedig valósággal újjáéledt.

Az elmúlt 10 évben Robert Downey Jr. olyan nagysikerű filmekben szerepelt, mint a Gothika, a Zodiákus, és persze a 2007-es Vasember. Utóbbi akkora sikert hozott, hogy 2010-ben elkészítették a Vasember2-t, és egyes kósza hírek szerint már tervezik, hogy trilógia készül a történetből, a Vasember3 2013-ra kerülhet a mozikba.

A film kiváló kritikákat kapott és a közönség is nagyon jól fogadta, az újabb filmes díjak többsége azonban mégsem ehhez, hanem a Trópusi vihar című mozihoz köthetők.

A színészről legutóbb az a hír kapott szárnyra, hogy ő játszaná az Óz, a csodák csodája címszerepét, ám az utolsó pillanatban nem részletezett okokból erről lemondott, azóta csendesen éldegél zsidó származású feleségével, akivel 2005-ben kötötték össze életüket, és máig úgy gondolja, Susan Levin segített neki abban, hogy ma végleg maga mögött tudhatja a drogokat és az alkoholt.

Ma tehát tényleg van mit ünnepelnie! Boldog születésnapot!

Még több hír a szülinaposról IDE kattintva!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.