75 éves a gyermekmesék koronázatlan királya

Galéria - A ma születésnaposa: Csukás István

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A sok híresség közül ma ki mást választhattunk volna, mint Csukás Istvánt?

Csukás István 75 éves lett képgaléria

2011.04.02 12:29ma.hu - Sedró Ágnes

Ki ne ismerné a pirospozsgás, nagybajuszú, mindig mosolygós mesemondó bácsit? Persze, hogy Csukás Istvánról beszélünk, a gyerekek nagy kedvencéről, és persze számos emlékezetes, máig időtálló meséjéről. De mielőtt végigvennénk, melyek ezek, nézzük, kicsoda is Csukás István!

Az 1936. április 2-án Kisújszálláson született író egy kovácsmester nagyobbik fia volt, és azokban az években sok más családhoz hasonlóan ők sem éltek könnyű helyzetben.

Amikor középiskolát kellett választania, még meg volt győződve róla, hogy belőle hegedűművész lesz, ezért a békéstarhosi zeneiskolába iratkozott be, ám közvetlen az érettségi előtt rájött, nem ez az ő útja, így a jogi egyetemre adta be jelentkezését.

Ott sem találta meg az igazi énjét, úgyhogy a bölcsészkar következett, amit szintén félbehagyott, de addigra már megjelentek első verses-írásos próbálkozásai, irodalmi segédmunkái. Legelső, nevével jegyzett műve Ady Endre életrajza volt, aztán 1967-ben – legfőképp Kormos István biztatására – a gyermekirodalom felé fordulva megjelentette első mesekönyvét, Egy szürke kiscsacsi címmel.

Később a Kiscsacsi kalandjaiból többet is megismerhettünk, mellette pedig felbukkant a színen Mirr-Murr, Oriza-Triznyák, Süsü, a halak „réme”, a botcsinálta horgász, és persze a „kifordított bundakesztyű”, Pom-Pom.

Pom-Pom (További képek a galériában)


1968-tól három évig a Magyar Televízió munkatársaként dolgozott, majd 1973-ban született meg a Keménykalap és krumpliorr, ami nemzedékek óta újra és újra a képernyő elé ültet gyereket és felnőttet egyaránt.

Alakjai legendássá váltak, a mondások pedig szinte beivódtak hétköznapjainkba, hogy is lehetne elfelejteni Lópici Gáspárt, az utca hírmondóját, Bagamérit, aki a fagylaltját maga méri, a magnóra vett oroszlánhangot és a majomlopás kinyomozását… A film egyébként 1975-ben a Hollywoodban megrendezett X. Televíziós Fesztivál nagydíját és ugyanitt Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet kapta meg!

Csukás István íróként is számos díjat zsebelt be, csak néhány közülük: József Attila-díj (1977, 1987), Ifjúsági Díj (1978, 1982), Andersen-díj (1985), Déry Tibor-díj (1989, 1995), Kossuth-díj (1999).

1980-ban jelent meg – sok „kisebb” gyermekkönyv után – az első Süsü-történet, ekkor Csukás már a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője. A mesét ismételten a Magyar Televízió vitte képernyőre, az együgyű egyfejű sikerét Bodrogi Gyula hangja koronázta meg, később további történetek következtek a szelíd sárkányról.

A nagy ho-ho-ho-horgász (További képek a galériában)


Ugyancsak 1980-ban „született meg” Pom-Pom, és az akkortájt élő gyerekek közül talán nincs olyan, aki ne fújná ma, felnőtt fejjel is kívülről: „Hogy kicsoda Pom-Pom? Hogy nem ismeritek? Óh, igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan…” És persze a barátai, Gombóc Artúr (kerekcsokoládé-lukascsokoládé-szögletescsokoládé), Festéktüsszentő Hapci Benő, Golyókapkodó, Radírpók, a Bátor Tintanyúl

1985-től szabadfoglalkozású íróként gyártja az újabb meséket, 1987-ben adta ki Ágacska című történetét és ekkor látja meg a napvilágot a Nagy ho-ho-ho-horgász, a botcsinálta pecás, aki csak akkor fog halat, ha azoknak már megesik rajta a szívük és önként ugrálnak ki a partra. Na és persze nem hagyhatjuk ki Sebaj Tóbiást, akit Czakó Ferenc „gyurmázott össze”, a Legkisebb Ugrifülest és Makk Marcit sem.

Termékeny élet, és reméljük, még sokáig így folytatódik! Isten éltesse, Pista bácsi!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.