Mik a leghatástalanabb ránctalanítók?

Átverés az összes anti-agening krém?

A gyümölcsmaszktól az anti-agening krémekig a nők nagy része sok mindent kipróbál annak érdekében, hogy megőrizze fiatalságát, ám a bőrgyógyászok szerint ezek nagy többsége nem használ.

2011.01.18 14:00WEBbeteg

Mindenkinek ismerős az érzés, ami akkor kerített hatalmába, mikor észrevettük azokat az első kis barázdákat, melyek az idő múlására emlékeztetik az ember lányát.

Noha az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás és az UV-szűrős hidratálókrémek használata sokat segíthet abban, hogy minél tovább megőrizzük ifjúságunkat, mégis szinte mindannyian kipróbáljuk a legújabb, legfelkapottabb ránctalanító trükköket.

Íme egy rövid lista a legnépszerűbb, ám sajnos hatástalan ránctalanító trükkökről:

1. Étel maszkok:

Tojásfehérje, méz, összetört banán, citrusfélék, olívaolaj-ezek mind olyan ételek, melyek a köztudatban bőrfiatalítóként vannak jelen, habár a bőrgyógyászok nem értenek ezzel az állásponttal egyet.

Noha az ananászos bőrradírozás tényleg eltávolítja az elhalt hámsejteket, ezzel időlegesen fiatalabbá téve az arcbőrt, az olívaolajos kezelés eltömítheti a pórusokat, ezzel elősegíti az aknék kialakulását.

2. Arcizmok edzése: Igazság szerint ez inkább segít előidézni, mint megakadályozni a ráncok kialakulását.

Nincs arra bizonyíték, hogy az arctorna segítségével az arcbőrbe vékony izomrostok építhetőek, vagy oly módon formázható, mint a bicepsz.

3. Elektromos kezelés: Számos kozmetikai szalon használ különböző elektromos eszközöket annak céljából, hogy az arcizmokat "edzve", megemelje azokat.

A hatás azonban nagyon minimális. Ahhoz, hogy az arcizmot megóvjuk attól, hogy nyomot hagyjon rajta az idő, meg kéne ölni a benne lévő idegsejteket (egyes újfajta kozmetikai beavatkozások erre épülnek).

4. E-vitaminos krémek: Noha szinte már nem is létezik ránctalanító krém E vitamin nélkül, az igazság az, hogy nem akadályozza meg a ráncok kialakulását, és még allergiás reakciót is okozhat.

A megelőzés fontosabb

A bőrgyógyászok azokat a krémeket ajánlják, melyekben tretinoin (másnéven Retin-A) van, vagy a retinol tartalmú készítményeket.

Ezen kívül javasolják a magas alfa-hidroxilsav tartalmú krémeket, melyek segítenek az elhalt hámsejtek eltávolításában, illetve az új kollagénrostok kialakulásában.

Hasznosak még a C-vitamin tartalmú kozmetikumok, melyeknek szintén szerepük van a kollagén-termelésben. A legfontosabb azonban az utólagos ránctalanítás helyett a megelőzés.

A legnagyobb veszélyforrást az arcbőrre a nap káros sugarai jelentik, ezért mindig fényvédős arckrémet használjon. Sokat segíthet, ha nem a hasán és az oldalán, hanem a hátán alszik.

Emellett rendszeresen járjon arccsiszolásra, mely nemcsak eltávolítja az elhalt sejteket, de hatására új bőr nő az arcra, mely sokkal élettel telibb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.