Miért öregszenek gyorsabban a dohányosok?

Mélyebb ráncok bukkannak fel, ha cigizel

A dohányzás egészségkárosító hatása mellett arról is hírhedt, hogy a füstölgők esetében jóval hamarabb és jóval mélyebb ráncok bukkannak fel, mint azoknál, akik nem dohányoznak.

2010.12.22 08:00WEBbeteg

A dohányzás alapvetően felgyorsítja az amúgy is kérlelhetetlen öregedési folyamatot.

Az öregedés – cigarettázás hatására való – felgyorsulása a szervezetben fellelhető úgynevezett WRN-protein hiánya miatt tapasztalható – derítette ki az az amerikai kutatócsoport, amely Toro Nyunoya vezetésével az öregedési folyamatokat elemezte.

Az anyag hiányáért elsősorban a dohányzás tehető felelőssé.

Az Iowai Egyetem tudósai megállapították, hogy a szervezetünkben található örökítőanyag hibáinak javításáért felelős WRN-protein a dohányosok esetében ugyanúgy csökkent mennyiségben található meg, mint az örökletesnek számító Werner-szindrómában szenvedőknél.

Az utóbbiban érintettek - egy gén mutációja miatt - a pubertáskort elérve hirtelen nagyon látványosan kezdenek öregedni, s várható élettartamuk az esetek többségében nem éri el a 40-50 évet.

A korai halál bekövetkeztének oka mindenekelőtt daganatos jellegű, vagy a szív- és érrendszert sújtó betegség.

Nyunoya és kollégái - ahogy arról az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című orvosi szaklap is tudósít - azután tették bejelentésüket, hogy több évig dohányzók, tüdőtágulatban szenvedők, valamint egészséges nemdohányzók tüdejének kötőszöveteit (úgynevezett fibroblastjait) hasonlították össze.

A dohányzók adatainak elemzésekor megállapították, hogy a fibroblastok nem csak kevés mennyiségben vannak jelen, hanem ez a csökkent mennyiségű kötőszövet az osztódás és növekedés képességét is elvesztette.

Ez utóbbi pedig az öregedés egyik legbiztosabb jele. Amikor a füstmentes résztvevők fibroblastjait laboratóriumi körülmények között dohányfüstnek tették ki, azonnal beszüntették a WRN-protein termelését, pedig pontosan a protein képződése járul hozzá ahhoz, hogy a fibroblastok önjavításra és osztódásra képesek maradjanak.

Az iowai kutatócsoport tovább folytatja kísérleteit a WRN-proteinnel kapcsolatban annak reményében, hogy a tapasztalatok számos, a dohányzás következtében kialakuló számos légúti megbetegedés gyógyítása során segítenek.

A protein pontosabb hatásának mechanizmusa által több, a tüdőt érintő megbetegedés válhat megelőzhetővé vagy gyógyíthatóvá, egy dolgon viszont már biztosan nem változtathatunk: a női (vagy férfi) bőrön időközben kialakult és elmélyült ráncokat nem tüntethetjük el!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.