Eszelős design

Van rá igény: Louis Vuitton wc deszka és ágynemű

Az ismert nemzetközi divatcégek és a kortárs művészek gyakran keresztezik egymás útjait. A Louis Vuitton-székház tetején még kísérleti kiállítások is zajlanak, ráadásul nem csak a divatőrültekhez szól.

2011.01.07 12:00napiotthon.hu

Olykor megesik, hogy a divat és a képzőművészet találkozásakor ijesztő torzszülöttek kelnek életre.

Valószínűleg idesorolhatóak a Louis Vuitton logókkal tetovált disznók is, amit egy belga művész, Wim Delvoye készített a sanghaji világkiállításra.

A „Művészeti Farm” a két LV logóval ellátott állaton kívül további nyolc tetovált disznóval kiegészülve várta az érdeklődőket.

A groteszk ötlet azonban nagy felháborodást váltott ki különböző, állati jogokért küzdő szervezeteknél, sőt, a kiállítást látogatók egy jelentős részénél is. A sertésbőr ugyanis az emberéhez hasonló érzékenységű, igaz, a disznókat a művelet előtt nyugtatókkal látták el.

Bár a tulajdonos állította, hogy kifejezetten emberségesen tartották a 10 disznót, és gyakorlatilag jobb életkörülmények között éltek, mint egymillió szegény kínai, a galériát mégis be kellett zárni.

Delvoye, az alkotó szerint egy sertés és egy ember tetoválása között mindössze annyi a különbség, hogy a disznóknak nincsenek különböző elvárásaik a műalkotásokat illetően.

A tetovált állatok utóélete is izgalmas, különböző gyűjtők vásárolják fel őket, hogy a sertések öregkori halála után a nyúzott bőrt dekoratív képként használhassák fel.

A WC ülőke, mint kreatív felület, már évek óta az obszcén humor egyik forrása. Az igazi márkahű vásárló különös jókedvvel térhet vissza a napi rutinfeladataihoz, ha előzetesen egy Louis Vuitton ülőkével szerelte föl az illemhelyiséget.

A jogosan felvetődő kérdés, hogy a trendi WC ülőkét az alkotók a divat iránti megvetésük szimbólumaként hozták a világra, vagy egész egyszerűen csak a szórakoztatás volt a cél?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.