Penna design

Egyedi dekoráció készítése tollból

A legtöbb kultúrában régi hagyományai vannak a madártollaknak. A mára romantikusnak tetsző írópennán kívül az öltözködésben és az otthon díszítése során is előszeretettel alkalmazzuk a mai napig.

2010.12.28 15:00drinfo.hu

Madártollal írni valójában a 21. században sem kevésbé megvalósítható, mint az elmúlt századokban. A 6. századtól egészen a 19. század közepéig használt penna legtöbbször libatollból készült.

Míg a varjútoll volt a legalkalmasabb a vékony, finom vonalak rajzolására, a hattyútoll a legszebbnek, és egyúttal a legdrágábbnak is számított a palettán.

Ha hóbortosan mi magunknak is szeretnénk látványos és szórakoztató szobadíszt, saját pennánk készítéséhez csirke- vagy pulykatollat célszerű szerezni, aminek ollóval, vagy éles késsel ferdén vágjuk le a végét.

Ezt mártjuk később a tintába, festékbe, majd miután elhasználódik a vége, visszavághatjuk, hogy a toll hegye újra megfelelően éles legyen. Ha ennél egyszerűbben szeretnénk elkészíteni írópennánkat, mindössze egy jó minőségű pávatollra van szükségünk, amibe egyszerűen egy golyóstollbetétet csúsztatunk.

A tollak nyújtotta dekorációs lehetőség az alaszkai születésű Julie Thomsont is elbűvölte.

A bennszülött népek strucc, páva és paradicsommadár tollékszerei és ruhakölteményei mindenkit ámulatba ejtenek, de Thomson tovább gondolta, és mint festővászon, tehetségének szokatlan kivitelezésére használja fel.

A hölgy ugyanis egy új művészi formát alkotott meg, a tollfestést. Az autodidakta művész húsz éve él vadon élő állatok között a gyönyörű Puget Sound közelében.

Festménye egyedülállóak, ahogy maguk a tollak is, hiszen minden egyes darabnak önálló személyisége van.

Thomson kitartásáról tesz tanúbizonyságot, hogy már 17 éve festett a tollakat, mire felfigyeltek rá. Azóta egész Kanadában és az amerikai kontinens más részein is jól menő galériákban rendez sikeres kiállításokat.

A tollfestés aprólékos és precíz munkát igényel, egy-egy darab elkészítése átlagosan 18 óráig tart, de előfordul, hogy a különlegesebb darabokon egy hétig dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.