A takarítás nyűgje...

Háziasszony vagy a ház asszonya?

Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a házimunka és a szórakozás közt, sokan esnek abba a hibába, hogy annyit takarítanak, hogy végül elfelejtenek kilépni a lakásból. Megéri?

2010.12.21 17:00napiotthon.hu

A XXI. századra alapvetően átalakultak a korábban hagyományos családmodellek: nagyanyáink idejében még a férfi keresett annyit, hogy az egész családot el tudta tartani, a nőnek pedig ezért cserébe az volt a dolga, hogy ellássa a ház körüli teendőket, nevelje a gyerekeket, de erre az egész nap ott állt neki.

Aztán addig-addig küzdöttünk az egyenjogúságért, míg a sok önállóság mellé „megnyertük” a munka jogát is, eközben azonban háztartási munkák mennyisége mit sem csökkent.

Mit tehet hát az a nő, aki napi 10-12 órában robotol, a hétvégékről pedig el kell döntenie, sikálja az egész heti felgyülemlett koszt, és tehetetlenül nézi, amint szép lassan elfogyatkoznak mellőle a barátok, akikkel sosem lesz ideje találkozni, vagy pedig szabadidejében kirúg a hámból, de hazatérve felfordulás várja?

Mi lehet a megoldás?

A válasz egyszerű: Takarítónő!

Csakhogy ez sem olyan egyszerű, mint elsőre látszik.

Először is hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy távollétünkben egy vadidegen nő (vagy ritkább esetben férfi) turkál a holmijaink között, ráadásul úgy, ahogy egyetlen ismerősünknek sem mutatnánk meg, ő látja a szennyes ruháinkat, a mosatlan edényeinket és észre fogja venni a sarokban a porcicákat is.

Ha ezen túltettük magunkat, még mindig ott van a bizalom kérdése. Nem mindegy ugyanis, hogy a féltve őrzött lakásunkhoz olyasvalaki fér hozzá, akit többnyire alig ismerünk. Persze megtehetjük, hogy olyankor hívjuk takarítani, amikor mi magunk is otthon ülünk, de akkor nem tudjuk zavartalanul élvezni a frissen szerzett DVD-nket egy pohár borral a kezünkben, hisz valaki ott sertepertél, zajt csap, porszívózik, miegymás.

A takarítónő kiválasztásánál a fenti okok miatt tehát az átlagosnál is nagyobb hangsúlyt kapnak a baráti ajánlások. Ha valaki már bizonyította, hogy megbízható, alapos a takarításban és semmilyen szempontból nem él vissza a rá bízott üres lakással, akkor jó eséllyel mi is meg leszünk vele elégedve.

Apropó, ha már az alapos takarításnál tartunk: jó mindjárt az elején tisztázni, mennyire alapos takarításra gondoltunk.

Nyilván ahogy mi magunk nem mosunk minden héten ablakot, a takarítónőtől sem lehet ezt elvárni, de gyakori jelenség, hogy hazaérve azt látjuk, a közlekedőfelületeken össze van ugyan porszívózva, de a sarkokban, peremeknél áll a por, a portörléshez gondosan kikerülte a polcon elrendezett tárgyakat, és a tegnap felfedezett pókháló is vígan lengedezik a plafonon.

Ezért érdemes ezt már a megállapodáskor tisztázni, hogy hajlandó-e például létrára mászni a magasabb szekrényekhez, vállalja-e a mosást-vasalást is vagy csak összegyűjti a szétszórt szennyest egy tartóba, néha a hűtőt is át kéne mosni, és hasonlók.

A viszony mindenképp legyen udvarias, barátságos, senkinek nem esik jól, ha basáskodnak fölötte, de a túlzott közvetlenség idővel hanyagsághoz vezethet, mivel a takarító már nem alkalmazottként, hanem barátként érkezik hozzánk, igyekezzünk megtartani hát a határokat, mert a későbbi lazulás láttán nehezebb egy barátnővé vált nőnek azt mondani, „többet ne gyere”.

Tisztázzuk, mi magunk vesszük meg a takarítószereket és neki azokkal kell dolgozni, esetleg az ő kívánsága szerint vásárolunk be, vagy pedig teljes mértékben szabad kezet adunk neki ebben, természetesen akkor az anyagköltségről is beszélni kell, havi keretet kap-e vagy alkalmanként számla alapján fizetjük ki a munkadíj feletti részt.

Utóbbi egyébként átlagosan 1500-2000 forint között szokott lenni óránként, persze ez függ az elvárt munka mennyiségétől és a lakás méretétől is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.