Női szívinfarktus: mások a tünetek

Nőként másképp vigyázzunk a szívünkre!

A női szívinfarktus tünetei mások, mint a férfiaknál tapasztalt, mellkasi fájdalommal járó szívrohamoké.

2010.12.21 10:00WEBbeteg

Ez a magyarázata annak, hogy a nők esetében gyakran nem ismerik fel, illetve tévesen gyomor vagy bélrendszeri betegségnek diagnosztizálják azt.

Noha szívinfarktus esetén a klasszikus mellkasi fájdalom főként a férfiaknál jelentkezik, a nők közül is sokan érzik, mely jellemzői: szorító érzés a mellkasban, mely a nyakba, vállakba is kisugározhat, emellett szédülés, ájulás, izzadás, hányinger és légzési nehézségek is jelentkezhetnek.

A legtöbb nő azonban nem tapasztal mellkasi fájdalmakat, s mivel az orvosok még mindig főként ehhez kötik a szívinfarktus diagnózisát, rengeteg a fel nem ismert esetek száma.

Tünetek

Általában a nőknél is jelentkeznek a légzési nehézségek, illetve nyomásérzet a mellkas alsó szakaszán, melyet könnyű összetéveszteni valamiféle gyomorbetegséggel.

A női szívinfarktus leggyakoribb tünetei a következők:

o légszomj (58 százalék),
o gyengeség, bágyadtság (54 százalék),
o szokatlan, indokolatlan
o alsó mellkasi fájdalom,
o felső gyomortáji diszkomfortérzet,
o hátfájás.

Figyelmeztető jelek

A női szívinfarktus lefolyásával kapcsolatos kutatást végző orvosok megfigyelései szerint a fenti tünetek némelyike (légszomj, kimerültség, hastáji fájdalom) akár már hat héttel a szívinfarktus bekövetkezte előtt jelentkezhet, arra figyelmeztetve, hogy elzáródhatott valamelyik artéria.

A tünetek fizikai aktivitás nélkül, pihenés közben, vagy akár alvásból ébredve is jelentkeznek és egyre erősödnek.

Teendők

Ha úgy érzi, szívinfarktusa van, azonnal hívja a mentőket! A nők gyakran attól félnek, hogy szégyenben maradnak, ha mégsem szívrohamuk volt.

Ám ne feledjük, a szégyenérzet hamar elmúlik, komoly következmények nélkül, nem úgy a szívinfarktus!

A mentő sokkal jobb választás, mint a taxi, szomszéd vagy rokon riasztása, hiszen a szakképzet személyzet azonnal megkezdheti a megfelelő ellátást!

A kórházba érve ne habozzon közölni az orvossal, hogy úgy érzi, szívinfarktusa van, hiszen a női tünetek különbözősége miatt sokkal nagyobb az esélye annak, hogy emésztési problémára gyanakodjanak, mint szívinfarktusra.

Különben sem árt időnként a szívünk egészségének ellenőrzése, hiszen az életünk függ tőle!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.