Van értelme télen is kiülni a napra?

Miért fáznak a nők jobban, mint a férfiak?

Jobban és többször fáznak a nők, mint a pasik, mert a zsír és az izom másképp oszlik el a női és a férfi testen.

2010.12.20 08:00ma.hu

A férfiak testének 40 százaléka izom és csak 15 százalék zsír, a nőknél ezzel szemben 25 százalék zsír és csak 25 százalék izom, a meleg azonban az izmokon keresztül termelődik.

A zsír csupán a meleget tudja szigetelni. A nők jobban hallanak, és a szaglóérzékük is fejlettebb, a hangjuk pedig azért magasabb, mert a hangszalagjaik rövidebbek.

Az az állítás viszont, hogy a gyengébbik nem tagjai sokkal többet beszélnének, nem igaz: átlagosan a férfiak és a nők is 16 ezer szót mondanak ki naponta.

Tény, hogy a női agy súlya 14 százalékkal kisebb, mint a férfiaké - cserébe esetükben sokkal intenzívebb a kapcsolat a két agyfélteke között.

Egy feladat megoldásakor az urak agyának csupán korlátozott területei aktiválódnak, a női agyféltekék viszont összehangoltan dolgoznak.

A hölgyek érzésekért és emlékekért felelős agyi területein 11 százalékkal több idegsejt (neuron) található, de az úgynevezett tükör neuronokból is többet birtokolnak, ezek segítségével pedig sokkal inkább bele tudják élni magukat mások helyzetébe.

A női nemi szervek a test belsejében, védett helyen találhatók, míg a férfi szaporítószervek kívül, így ezek sokkal sebezhetőbbek.

A lányok átlagosan 1 vagy 2 évvel korábban kezdenek el serdülni, mint a fiúk. Ilyenkor a hormonok hatására a test zsírtartalékainak eloszlása is látványosan megváltozik: a fiatal felnőttek közül a nőknek átlagosan 25 százalékkal több zsírszövetük van, mint a férfiaknak.

A hölgyek esetében a zsírpárnácskák egyenletesen oszlanak el a hason, a popsin és a combokon, míg a férfiaknál többnyire a hasi területen csoportosulnak - ez viszont növeli a szívinfarktus kockázatát.

A női izmok inkább tartós tevékenységekre lettek „megalkotva", míg a férfiak izomzata gyorsan képes energiát kifejteni.

A női testben az izomzat az össztömeg 35 százalékát teszi ki, ez az arány a férfitestben 45 százalék.

Emiatt van szükségük a hölgyeknek kevesebb kalóriára is - a testfelületük 1 nm-e nyugalmi állapotban óránként átlagosan 37 kcal-t igényel, míg a férfiaknál ez a szám 39,5. A csekélyebb izomtömeg az oka annak is, hogy a nők gyakrabban fáznak, ugyanis hőt csak az izmaink segítségével vagyunk képesek előállítani.

A bőr vastagsága is fontos szerepet játszik, a férfiak külső bőrtakarója erősebb. Hő veszteségnél beszűkülnek az erek, így a kezek és a lábak nem kapnak annyi vért.

Vékony bőrnél gyorsabban megy a dolog, mint vastagnál, éppen ezért a nők hamarabb kihűlnek, mint a férfiak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.