A nők majdnem fele érez fájdalmat...

Miért fájhat a szex?

A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben, vagy közvetlenül utána - mint kiderült egy nemrég megjelent felmérésből.

2010.12.21 15:00kamaszpanasz.hu

Ennek hátterében gyakran orvosi probléma húzódik meg. Íme a fájdalmas szex okai és a megoldási lehetőségek.

1.

A fájdalom jellege: Éles, szúró fájdalom mély behatolás esetén a medence egyik oldalán, illetve tompa fájdalom a menstruációs ciklus során.

Lehetséges oka: Petefészek ciszta, mely egy folyadékkal teli kinövés, és a nők mintegy 30 százalékánál előfordul még a menopauza előtt.

Mit tehetsz?

A legtöbb ciszta veszélytelen és magától eltűnik két-három menstruációs cikluson belül. Az Orvos valószínűleg ultrahangos felvételt készít, hogy pontos legyen a diagnózis, és visszarendel kontrollra, ha még két hónap elteltével is fájdalmas lesz a szex.

2.

A fájdalom jellege: A nemi szervek viszketnek, érzékenyek, különösen érintésre. Aktus után a vagina vörös, gyulladt, égető érzés kíséretében.

Lehetséges oka: Gombás fertőzés, mely az ebben szenvedők mintegy negyedénél teszi fájdalmassá a szexuális együttlétet.

Ne várj addig, amíg túrószerű folyásod lesz, kérj segítséget! Ilyen jellegű folyást okozhatnak még a női intim dezodorok, az illatosított betétek, fürdőolajok, melyek mind irritálhatják a hüvelyt.

Mit tehetsz?

Keresd fel nőgyógyászt, aki megállapítja, hogy fertőzésed van-e, és gyógyszert ír fel, ha szükséges. Soha ne használj intim dezodort, mivel sok gondot okozhatnak. Amennyiben érzékeny bőröd van, csak illatmentes tisztasági betétet használj, illetve hipoallergén szappant, mosószert és öblítőt.

3.

A fájdalom jellege: Szex közben úgy érzed, hogy a pénisz valamibe beleütközik. Emellett erős ciklusaid lehetnek, pecsételő vérzések, hátfájás és gyakori vizelési inger kíséretében.

Lehetséges oka: Méh fibroidok - olyan terület, ahol jóindulatú fibroidok nőnek a méh falán. Azok a nők, akiknél ez megtalálható, háromszor olyan gyakran számolnak be fájdalmas szeretkezésről, mint a többiek.

Jelenleg nem tudni biztosan, hogy mi okozza, de sokan úgy vélik, az ösztrogén stimulálja fejlődésüket.

Mit tehetsz?

Csináltass ultrahangos vizsgálatot, hogy megtudd, vannak-e fibroidjaid, illetve azok milyen méretűek ( kávészem nagyságútól a grapefruit méretig bármi lehetséges).

Ha már pontosan tudják a helyét és méretét, könnyebb dönteni a lehetséges kezelési módszerekről. Leggyakrabban eltávolítják őket.

4.

A fájdalom jellege: A pénisz csak nehezen tud behatolni, az azzal való érintkezés fájdalmas.

Lehetséges oka: Hüvelyi szárazság, mely a nők 25 százalékát érinti élete valamely szakaszában. Gyakori kiváltói a különféle antidepreszánsok, fogamzásgátló tabletták (melyek libidó-csökkenést is okozhatnak), szoptatás (ilyenkor az ösztrogénszint alacsonyabb, ez okozza a szárazságot).

Mit tehetsz?

Használj vízbázisú síkosítót!

5.

A fájdalom jellege: Szeméremtesténél folyamatos égő érzést tapasztalsz. Mind az előjáték, mind az aktus fájdalmas, akárcsak a biciklizés, tamponfelhelyezés, vagy sokáig egy helyben ülés.

Lehetséges oka: Vulvodynia egy olyan fájdalmas állapot, mely az egész hüvelyi területre kihathat, gyakran a hüvelybemenetre koncentrálódik.

Noha nem ismertek kialakulásának okai, gyakran jelentkezik gombás fertőzések, illetve antibiotikumok használata után.

Mit tehetsz?

Sajnos nagyon nehéz megfelelő kezeléshez jutni, mivel az orvosok nagy része úgy gondolja, a Vulvodynia nem más, mint pszichoszomatikus betegség. Leginkább kombinált terápiával érnek el eredményt, mely kombinálja a fájdalomcsillapítót az alacsony hatóanyag-tartalmú antidepresszánssal.

6.

A fájdalom jellege: Égető, szúró fájdalom a szeméremajkadban, mely órákkal szeretkezés után is tart. Ezen kívül golyó méretű dudor látható vagy tapintható a hüvelyen.

Lehetséges oka: Elzáródás a nyirokmirigyben. A Bartolin mirigyek - két babszem nagyságú mirigy a kisajkak belső oldalán - váladékot termelnek a behatolás megkönnyítésére, ám eltömődhetnek, fertőződhetnek.

Mit tehetsz?

Az orvos valószínűleg az elzáródást helyi érzéstelenítéses eljárással megszünteti. Két-három hétbe is telhet, míg meggyógyul a seb, ám ez idő alatt nem élhetsz nemi életet.

7.

A fájdalom jellege: Éles, lüktető fájdalom az egész alsó tájékon behatolás közben, szeretkezés után, esetleg máskor is (pl. menstruáció előtt).

Lehetséges oka: Endometriózis- a termékeny korban lévő nők 15 százaléka szenved ettől a betegségtől, mely során a méh belsejét képező szövet beágyazódik a méhen kívül.

Legtöbbször a méh körüli nemi szervekben, mint például a petefészekben.

Mit tehetsz?

Mivel az Endometriózis meddőséget okozhat, legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulsz. Ott megállapítják a betegség fokát, illetve a lehetséges kezelési módokat.

A gyógyítás módja függ a betegség helyétől, kiterjedésétől és a kortól. Ha a betegség enyhe, akkor a fájdalomcsillapításon kívül nem nagyon van szükség más jellegű terápiára, ám súlyosabb esetben műtéti beavatkozás szükséges.

8.

A fájdalom jellege: Általános jellegű fájdalom szeretkezés közben, illetve gyakori vizelési inger, esetleg vizeletcsepegés.

Lehetséges oka: Húgyúti fertőzés, mely során a nők 44 százaléka számolt be fájdalomról szeretkezés során.

Mit tehetsz?

Keresd fel orvosod, aki antibiotikumot ír fel, amennyiben tényleg ez a betegséged. Ha krónikus fertőzésed van, valószínűleg a partnerednek is javasolják az antibiotikumos kúrát.

Kutatások bizonyították, hogy ilyen esetekben mindkét fél kezelésével hamarabb megszűnik a fertőzés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.