A mediterrán és a country style keveredése

Provance-i stíluskeverés az otthonunkban!

Provence-t történelme során sokféle nép lakta, melyek mind otthagyták nyomaikat az épületeken, a hagyományokban.

2010.09.14 11:00ma.hu

A keveredésből egy kifinomult, ugyanakkor természetes és kényelmes lakberendezési stílus alakult ki.

A provanszi stílus a mediterrán és a country style, azaz a vidékies stílus egyfajta keveréke, melyet némi francia rafinéria fűszerez. A mediterrán stílus elemeit elsősorban az éghajlat indokolja.

Jellemző a hideg burkolat, többnyire mázas kerámialapok, a ház minden helyiségében.

A meleg miatt a lakások jól átszellőztethetők. Sok magas, de keskeny ablak, melyeket azonban mindenütt színes spaletták takarnak, hogy a nap ne melegítse fel a házat.

Az ablakokban, az ajtók előtt, a teraszokon mindenütt virágok vannak, többnyire petúniák vagy muskátlik, melyek esténként segítenek a levegő felfrissítésében.

Vidékies, mivel főleg kisvárosok és vidéki házak találhatók itt. Az elsősorban mezőgazdaságból, kézműiparból élő emberek számára elsőrendű a funkcionalizmus, azaz a célnak legmegfelelőbb kialakítás.

Semmit nem dobnak el, ami még használható, így a különféle korokból származó berendezési tárgyak jól megférnek egymás mellett. Kedvelik az egyszerű, népies díszítő motívumokat, a bútorokra sokszor festik virágok, gyümölcsök vagy háziállatok képét.

A provanszi stílus színvilága eltér a hagyományos mediterrán színezéstől.

A falakat, a spalettákat itt is színesre festik, de a falakon elsősorban a rózsaszín, a bordó és a lila nem túl erős árnyalatait használják, a spaletták általában világos zöldek vagy kékek.

Kedvelik a derített, tompított árnyalatokat. Jellegzetes a színek bátor párosítása: a sárga házfalon rózsaszínes spaletta, mögötte kobaltkék ablak.

A kifinomult színösszeállítás a provanszi stílus egyik legjellegzetesebb vonása.

A bútorokat sokszor színes, mintás, csíkos vagy virágos huzat borítja, a szekrények vagy ágyak viszont gyakran kapnak antikolt fehér festést.

Ugyanilyen antikolt fehér felületet kaphatnak az ajtók vagy az emeletre vivő lépcső.

A konyhában a színes, kézzel festett kerámiák és virágmintás textíliák, a nyitott polcokon sorakozó befőttek, valamint a száradni felakasztott fűszernövények teremthetnek provanszi hangulatot.

Forrás: stiluseseletmod.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.