Neked bejön a high-tech stílus?

Legyen futurisztikus az otthonod!

A technológiai fejlődés hívei, a legújabb fejlesztésű kütyük szerelmesei és a sci-fi rajongók valószínűleg kedvelik a high-tech alapvetően rideg, ipari jellegű stílusát.

2010.09.02 15:00ma.hu

A high-tech eredetileg egy építészeti stílus, amely olyan üveg és acélszerkezetű gigantikus építményekről híresült el, mint például a párizsi Pompidou központ.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ez a lakberendezési irányzat meglehetősen drága, lévén, hogy a felhasznált anyagok mind a legmagasabb minőséget képviselik. A beépített műszaki cikkek ára is jellemzően a borsos kategóriába tartozik.

Elképzelhetetlen, hogy például a konyhai gépek ne egy felsőkategóriás márka egyetlen családjába tartozzanak, ugyanez mondható el a szórakoztatóelektronikai berendezésekről is.

A 20. század utolsó harmadában, az USA-ban született irányzat eleinte inkább irodaépületek belsőépítészeti megoldásaiban nyert létjogosultságot, ám manapság egyre többen választják otthonuk berendezésénél is.

A legkorszerűbb háztartási berendezések, szórakoztatóelektronikai cikkek, és általánosságban véve az intelligens otthon eszközei mind-mind elengedhetetlen kellékei egy high-tech otthonnak. Olyan, a modern világ rohanó élettempójához szokott embereknek való, akiknek természetes, hogy egész életüket interneten keresztül élik. Ezzel szemben, ha valakinek fontos, hogy lakása kuckós, meleg hangulatot árasztó fészek legyen, annak inkább azt ajánljuk, ne ezt a stílust válassza. Itt a luxus, a fényűzés a letisztult formavilágot mutató, legújabb design trendeknek megfelelően alapkövetelmény.

Nem véletlen tehát, hogy tágas, leginkább osztatlan terekbe érdemes ezt a stílust tervezni. Kiváló lehet például egy óriási ablakokkal teletűzdelt kellemes benapozású loft lakás, vagy egy csupa üvegfelülettel borított modern lakóház.

Sokak számára sterilnek, és végtelenül hidegnek tűnhet egy nyersbeton fal, a rengeteg magasfényű felület (konyhabútoron, akár falburkolatként vagy padlón), a krómozott acélcső szerkezetű ülő és fekvőbútorok, a rengeteg üveg.

Színpreferenciáját tekintve az eredeti high-tech viszonylag szűk skálán mozgott: dominált a fekete-fehér, szürke és az acélkék, idővel azonban belátták a tervezők, hogy az így megalkotott terek élhetetlenek.

Igyekeztek tehát barátságosabb színeket alkalmazni, így terjedt el a melegebb hatású bézs, és egyes telített színek használata is: a sok ezüstös és fehér mellett jól dinamizálja a teret például egy Ferrari-piros.

Anyaghasználatban is törekedtek a fémek és üvegek hidegének lágyítására, erre jó példa a bőr, ami persze sosem matt, hanem kizárólag fényes és egyes egzotikus fák alkalmazása.

Jellemző még a polírozott kő és márványburkolat, az újkori technikák közül pedig a műgyanta bevonatok. Ez utóbbi akár padlóra is kerülhet.

Egy high-tech otthonban teljesen normális, ha a szellőző berendezések, a vízvezetékek csőhálózata nincs elrejtve álmennyezetek takarásában. Itt ugyanis az épület szerkezeti elemei szerves részét képezik a látványnak.

A sokszor gigantikus kiterjedésű bútorok kizárólag szellős terekben tudnak érvényesülni, ellenkező esetben a zsúfoltság hatása megölné a high-tech koncepcióját. Nem véletlen tehát, hogy sok esetben egy ilyen otthonban gyakorlatilag nincsenek falak. Az egyes funkciók elkülönítését csak egy burkolatváltás jelzi, vagy maximum egy darabka üvegtéglából készült pengefal. A sok esetben padlótól plafonig érő ablaküvegek, teraszajtók feladata, hogy fénnyel árasszák el a teret.

Nincs szükség függönyre, bár intelligens árnyékoló rendszerekkel a nyári időszakban védekezhetünk a túlzott napsütés ellen.

Ne feledkezzünk meg azonban a sötétebb téli napokról sem, amikor a természetes fényt pótolni kell. Már a tervezés időszakában gondoljuk jól át a lakás világítási rendszerét!

Természetesen itt is kihasználhatjuk a legújabb fejlesztéseket az automatizálás terén nemcsak a falakon belül, hanem a kertben is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.