Kortárs lakberendezés, könnyű megvalósíthatóság

Hogyan rendezzük be modern stílusú otthonunkat?

A modern stílusra leginkább a bútorok újszerű szerkezeti és gyártástechnológiai megvalósítása a jellemző. A modern stílus a legtágabb értelemben vett gyűjtőfogalom, amit ma a kortárs lakberendezéssel kapcsolatban használunk, és nagyon sok kategória sorolható alá.

2010.08.23 15:00ma.hu

Egy mai modern kanapé, ami a párnázottságával, nagy íves formáival erõsen régi korok stílusát próbálja idézni, éppúgy ide tartozhat, mint egy ultramodern, felsõ kategóriás design kanapé. Sok olyan lakberendezési stílus is ide sorolható, ami máshová is tartozik.

Egy mediterrán élettér is tekinthetõ modernnek, de ide sorolható egy retro környezet is. A milánói bútorvásárokon ugyanakkor a modern alatt a kevésbé extravagáns (és méregdrága), kortárs bútorokat értik szemben a felsõ kategóriás, különleges design bútorokkal, amik csak egy szûk réteg számára készülnek.

A modernség talán legfontosabb jellemzõje, hogy a korábbi korok normáitól eltérõen hoz létre tárgyakat, alkotásokat.

Az eltérés lehet újszerű esztétikai megjelenés, de lehet szerkezeti, vagy egyéb gyártástechnológiai eltérés is.

A modern lakberendezési stílus anyaghasználatában minden szóba jöhet. Műanyag, fém, fa, üveg egyaránt használatos és persze a berendezési tárgyak szinte kivétel nélkül gyári technológiával készülnek.

A tároló bútorok jellemzõen természetes faszínûek vagy világos pasztellszínûre festettek (tört fehér, bézs, stb), de újabban a harsány színek, mint pl. a Ferrari-piros vagy erõs sötétkék is megjelennek egyes bútorokon, fõleg a konyhában.

Az olcsóbb bútorok inkább laminált bútorlapból (fa utánzatú műanyaglemez borítás) készülnek, a magasabb árfekvésű bútorok faborításúak.

Jellemzõ a matt lakkozás, de a 60-as évekbõl ismert magas fényű felületek is fel-felbukkannak. A kárpitos bútoroknál legújabban inkább a sötétebb színek kedveltek, és megjelentek a rikító világos színek (pl. zöldes-sárga).

A terek berendezésénél a falak inkább világos színűek, ahol egy karakteres mintájú laminált padló nagyon szép hangsúlyt kaphat. A szõnyegekre inkább a pasztellszínek jellemzõek, mintsem a perzsaszõnyegek hagyományos vöröses kékes árnyalata.

A terek berendezésénél kerüljük a zsúfoltságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.