Ismerd meg az üvegmozaikot is!

Egy különles otthoni dekoráció: a mozaik

A technikának hála, bárki díszítheti otthonát mozaikkal, ami pedig valamikor az előkelőségek palotáit, fürdőit ékesítette. Nem volt könnyű dolguk a korabeli mestereknek, amikor mozaikkal borították a padlót, a falakat, hiszen a színeket, mintákat sok tízezer apró darabkából egyenként válogatták össze, hihetetlen türelemmel.

2010.08.30 14:00ma.hu

Annak azonban, aki manapság mozaikot szeretne használni, segítségére siet a modern technológia és a számítógépes tervezés.

Az üvegmozaik és használata

Sokféle minőségű, színű – és persze árkategóriában is nagyon különböző – üvegmozaik kapható. Az általában 2x2 cm-es darabkákat legtöbbször 30x30 cm-es négyzetekben, hálóra felragasztva, burkolásra előkészítve vásárolhatjuk meg, ami igencsak megkönnyíti a lerakási munkát: az előkészített, ragasztóval megkent felületre egyszerűen felsimíthatók a darabok.

- Ragasztóból ne használjunk sokat, mert ha túl vastag réteget kenünk fel, kibuggyanhat a kis kockák közül, és elcsúfítja a felületet.

- Méretre igazításuk szinte gyerekjáték, a hálót ollóval vagy sniccerrel könnyen elvághatjuk.

- Nagyon kell viszont ügyelnünk a fugázásnál, hogy a munka után a felületen esetlegesen szétkenődött anyagot gondosan takarítsuk le.

- Üvegmozaikból kapható egyszínű, illetve vegyesen kevert, de léteznek fémmel futtatott, színjátszós termékek is. A hagyományos kis kockákból álló mozaikokon kívül léteznek rendhagyó formájúak is: üveggyöngyökhöz hasonlóak, félgömb vagy téglalap alakúak is.

Csempe mozaik

A csempegyártók is előszeretettel alkalmazzák a mozaiktechnikát dekorcsempék, díszítőelemek gyártásakor. A kisebb darabokra felkockázott, hosszú csíkokra szeletelt, vagy éppen kis téglalapokra osztott kerámiamozaikot – az üvegmozaikhoz hasonlóan – forgalmazhatják hálóra felragasztva is.

Léteznek azonban olyan kerámiatermékek, amelyek valójában hagyományos csempék, de mart mintával, lézerrel osztották fel kisebb darabokra őket.

Ezeket ugyanúgy kell felrakni, mint az egyszerű csempét. Fugázáskor azonban telibe kenik őket, és a fugaanyag a kis közökben is megköt, így valódi mozaiknak látszó felület jön létre.

A kerámiamozaik darabkák mérete az 1x1 centistől az akár 5x5 vagy még nagyobb darabokig terjedhet. A 10x10-es lapocska már önálló csempének számít.

A kerámiamozaik előnye a nagy szín- és méretválaszték, valamint az, hogy könnyen találhatunk olcsóbb, mégis igényesebb variációt is belőle.

Készítenek mozaikot folyami kőből, valódi kavicsokból, de kagylókból és szilánkokra tört csempékből, sőt fémből, vagy akár mintás porceláncserepekből is.

Megjelenése lehet klasszikus, ókori kultúrákat idéző, de fiatalos, modern, vagány is, sőt, valódi műalkotások születhetnek belőle. Mindez attól függ, hogy milyen környezetbe szeretnénk megjelentetni a mozaikot. Nem mindegy az sem, hogy nagyobb felületeket akarunk-e beborítani, vagy inkább csak díszítünk mozaikkal más burkolatokat, esetleg kisebb felületen, valami feltűnő dekorációként alkalmazzuk.

Ha egyszerűbb mintát tervezünk, kirakásával akár házilag is megpróbálkozhatunk, ám bonyolultabb képek esetén feltétlenül kérjük szakember segítségét, esetleg számítógépes tervezést.

Ha a falburkolatot szeretnénk érdekesebbé tenni mozaikbetéttel, szinte kínálkozik az ötlet: helyettesítsünk vele egy míves szőnyeget. Akár egy valódi perzsaszőnyeget is lemásolhatunk, de felhasználva néhány jellegzetes motívumot, egyedi fantáziaszőnyeg is készülhet.

Ez esetben azonban ne vágjunk bele egyedül se a tervezésbe, se a kivitelezésbe. Nem kis költségű egy ilyen alkotás, ám a hatás garantáltan rendkívüli. Ráadásul felrakás után – ellentétben a valódi szőnyegekkel – nem igényel túl sok törődést sem.

Tökéletes megoldást jelenthet a mozaikberakás egy-egy falszakasz kiemelésére, hangsúlyozására, vagy egy megunt enteriőr színesítésére. Használhatjuk a vizeshelyiségben, de akár a szobában is.

Egy színes vagy éppen textúrájával ható mozaikfelület bensőséges, vidám, sőt, extravagáns hangulatot teremthet. Ráadásul a mozaikok nemcsak síkban, de térben is kiadhatnak mintázatot, hiszen a különböző magasságú, alakú, vagy éppen ívesen legömbölyített darabkák plasztikusak, reliefekhez hasonlók is lehetnek.

A mozaikoknak hála egy falszakaszt akár igazi képzőművészeti alkotással is díszíthetünk. Lehet egy kép egyedi vagy másolat is, ne felejtsük el azonban, hogy mozaikfreskónk helyhez kötött, a lakáshoz szervesen kapcsolódó dekoráció, így mindig az adott épület, enteriőr stílusához, színvilágához igazodjunk.

Vigyázzunk, hogy milyen képet rendelünk, ne legyen giccsesbe hajló vagy öncélú, semmihez sem köthető látványelem. Mielőtt véglegesen igent mondunk, feltétlenül kérjünk róla valamilyen színes, életnagyságú nyomatot, és próbáljunk a tervezett helyre egy kicsit együtt élni vele.


Készíts otthon könnyedén!

1. Mozaikgolyókat

Mi is készíthetünk mozaikot, ha a kiválasztott porcelán- vagy kerámiatárgyat egy vászonruhába tekerjük, és kalapáccsal összetörjük. A hasonló nagyságú darabokat ragasszuk a hungarocellgömbökre, és fugázzuk ki a hézagokat. Dekorkavicsokat is használhatunk hozzá.


2. Mozaik mécseseket

Egy egyszerű, átlátszó mécsestartóból is különleges darabot készíthetünk. A hobbiboltokban kapható színes, repesztett üvegmozaik lapjait törjük tetszés szerinti alakra, majd ragasszuk őket a mécsestartóra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.