Mind-mind más ízvilág

Tippek: Így kávézz otthon!

Merüljünk el bátran az élvezetek világában: presszókávé, hosszúkávé, kapucsínó, mokka, tejeskávé... mind-mind más ízvilág.

2010.08.31 08:00ma.hu

Különböző stílusú csészékben, bögrékben, poharakban szervírozhatjuk, s ezzel különféle hangulatokat teremthetünk. A régimódi kávézáshoz szerezzünk be a bolhán egy valódi kézi kávéőrlőt.

Ha kell, ne sajnáljuk rá az időt, újíttassuk fel az őrlőszerelvényt. Próbáljuk csak ki, micsoda illatorgia keletkezik, amikor kézzel őröljük meg a pörkölt kávészemeket. Még az íze is más.

Aztán főzzünk egy isteni presszókávét, töltsük apró csészébe és egy rövid ideig ne törődjünk semmivel! Habos tejeskávé vasárnap reggel az ágyban? Ki mondana erre nemet?

Készítsük be a kávét a főzőbe már előző este, így csak azt kell megvárni, amíg lefő, és nem kell az előkészítéssel bíbelődni. Vegyük elő a legszebb pöttyös bögrénket, egy méretes tálcát, nyomjunk a kávénkra egy óriási tejszínhab rózsát és telepedjünk az ágyba a kedvenc magazinunkkal! Ja, és a csokis fánk le ne maradjon!

Akik kora reggel rohanva dobnak be egy feketét, legalább a hozzávalókra fordítsanak némi figyelmet. A hosszúkávét szervírozzuk egy csinos üvegpohárban, így hamarabb iható hőmérsékletűre hűl, mint egy kerámia vagy porcelán csészében.

És ezeken a rohanós reggeleken milyen vidám látványt nyújt a kacsaformájú kockacukor!

Igazi kávéházi hangulat otthon a barátnőkkel, egy pletykázós délutánon! Persze rózsaszín és babakék csészék nélkül mit sem ér az egész. Nézz körül a nagyi vitrinjében, ilyen készletet biztosan találsz, és naná, hogy kölcsönadja egy pár alkalomra.

Szerezz be egy „kávé” feliratos tálcát és alátéteket, aztán irány a cukrászda a minyonokért. Aki vadul kávézna, és úgy istenigazából halmozná az élvezeteket, szerezzen be állatbőrmintás kávés készletet.

Ebben aztán kapucsínót szolgálhat fel az álmélkodó barátoknak és hozzátartozóknak. Akkor lesz csak igazi a meglepetés, ha kiskanalakat egy-egy szelet csokoládé helyettesíti.

Aki a kávét nem akarja keverni semmiféle süteménnyel, sem sóssal, sem pedig édessel, annak ajánljuk az aprósüteményekhez megtévesztésig hasonlatos gyertyákat.

A hatás meglesz, a felesleges kalóriák viszont elmaradnak.

A tökéletes eszpresszó elkészítése

A tökéletes eszpresszóról és annak elkészítéséről számtalan vélemény alakult ki, különösen a profi baristák és gourmet kávéélvezők körében.

Sokan művészi szintre emelték az eszpresszókészítés műveletét, odafigyelve, elemezve minden nuanszot, a kávé tárolásától kezdve a főzés megfelelő hőmérsékletéig.

Eszpresszó cremával Ha valaki már megízlelte az eszpresszó csodálatos aromáját egy kávézóban az biztosan szeretné az ízhatást otthoni körülmények között is előállítani.

Sok variáció és trükk létezik a tökéletes eszpresszó-élmény megvalósításához és némi befektetessél otthon is készíthetünk nagyon jó eszpresszót.

Minden embernek mást jelent a tökéletes, más az ízlésvilágunk és ez így van az eszpresszó esetében is.

Mi is az Eszpresszó?

Kb. 25-35 ml zamatos, krémes, cukor nélkül is édes kávé, vörösesbarna színű, bársonyos habbal a tetején, melyet cremának hívunk.

Egy igazi eszpresszó a kávé íz- és illatanyagait koncentráltan tartalmazza, melyek kinyeréséhez a forráspont alatti hőmérsékletű (90-96 °C ) vizet a gép nagy nyomással (9 bar) préseli át a tömörített, finomra őrölt kávén.

A jól elkészített eszpresszó kb. 20-22 mp (egyesek hosszabb időtartamot, 25-30 mp adnak meg, de mint mondtuk sokféle elmélet és gyakorlat létezik az eszpresszóról) alatt folyik le a gépből. Innen az elnevezés is mely az olasz "espresso" (jelentése: gyors, sűrgös) szóból ered.

Ha túl rövid idő alatt folyik le az eszpresszó akkor a forró víz szinte csak átszáguld a kávészemek között és nem lesz elég ideje kinyerni a az az íz- és aromaanyagokat, a kávénk híg, zaccos és ízetlen lesz.

Ha a szükségesnél hosszabb ideig érintkezik a víz a kávéval olyan kémiai anyagokat is kivon belőle amit már nem kellene; a kávé kesernyés-savanykás lesz.

espresso crema

A jó eszpresszó crema nélkül elképzelhetetlen, tulajdonképpen a fekete ital ismertetőjegye.

Tudtad?

A kávéfogyasztás hagyománya az araboktól származik. Európába az 1600-as években érkeztek meg az első kávészállítmányok.

Eleinte csak a férfiak kiváltsága volt kávézóba járni, majd a hölgyek számára is nyíltak elkülönített szalonok erre a célra.

Stendhal inkább a szerelemről mondott volna le, mintsem a kávéról, Agatha Christie pedig koriandert és kardamont kevert a feketéjébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.