Korábbi és új módszerek

Fogfehérítés: házilag vagy fogászaton?

A fogfehérítésnek napjainkra számtalan korszerű fajtája létezik, köztük az ultrahangos fogfehérítő készülékekkel végzett, úgynevezett Soft Whitening kezelés, melyet alacsony peroxid koncentrációval űznek

2010.08.25 11:00ma.hu

Ez egy magas hidrogénperoxid koncentrátummal dolgozó Power Bleaching eljárás, mely nagyon hatékony, a beavatkozást követő fogérzékenység kialakulása szinte biztosra vehető, sokan máig a jó öreg házi praktikákra esküsznek.

Jön az egy kis szódabikarbóna citrommal elkeverve, vagy az összetört málnapép, mellyel fogsorukat suvickolják a ragyogóbb felszín elérése érdekében. Vajon kinek van igaza, aki a sokszor méregdrága művi beavatkozást, vagy aki az otthoni, szolid “terápiákat” alkalmazza?

Érveket és ellenérveket tucatjával találhatunk. Az mindenesetre a házi fogfehérítés mellett szól, olcsósága mellett, hogy ötlete szinte egyidős az emberrel, régen a szódabikarbóna mellett főként hamut használtak erre a célra.

Az otthoni csodaszereknek azért is lehetett nagy keletje, mert a mesterséges fogfehérítő anyagok felfedezésére, illetve azok felhasználásnak biztonságossá tételére egész a 20. század végéig kellett várni.

Fogfehérítésre ekkoriban leggyakrabban olyan oxidálószereket használtak, mint a nátrium-perborát, a karbamid- és a hidrogén-peroxid. Voltaképp ezen eljárások során az aktív oxigén fehéríti fogainkat, mely áthatolva a zománcon egész a dentinig elér és feloldja az ott található festékanyagokat, melyeket a mindennapi feketénknek, teánknak, ciginknek, vagy épp vörösborunknak köszönhetünk.

A házi fogfehérítés másik bevett módszere egy speciális fogfehérítő szer megvásárlása és alkalmazása. Ilyeneket az interneten is tucatjával találunk.

Ez egy 17%-os hidrogén-peroxid oldat, melyet egy hétig kell használni a hatás érdekében. A fogfehérítő folyadékot egy sínbe kell kenni, melyet rá kell húzni fogsorunkra és negyed óráig rajta hagyni. Hátulütője, hogy bár lényegesen olcsóbb, mint egy rendelőben végzett professzionális fehérítés, mely átlagosan 100-180 ezer forintunkba is kerülhet, szélsőséges esetben a házi fogfehérítés akár ínysérülést is okozhat. A rendelőben végzett fehérítés előnye, hogy hatását már egy óra után élvezhetjük. Ez nagyrészt a magasabb koncentrátumú, átlag 30-40%-os oxidáló anyagoknak köszönhető.

A fogfehérítés előtt fontos, hogy szánk rendben legyen, ne legyenek fogköveink, vagy gyulladt fogunk.

A rendelőben ezekről, ha baj van, szintén gondoskodnak. Valamint az utólagos érzékenységen is tudnak segíteni különféle zománcsérüléseket gyógyító, fluort tartalmazó készítményekkel. Persze a tökéletes hatás érdekében nekünk is oda kell figyelnünk mit fogyasztunk a beavatkozást követő két hétben és azután.

Az első időszakban úgynevezett fehér diétát kell tartani, mely során kerülni kell minden színezéket tartalmazó élelmiszert. A fehérítés hatása, ha az első két hét után is odafigyelünk kávé, tea, stb… fogyasztásukra, akár évekig is kitarthat. Viszont töméseket és hidakat sajnos nem lehet fehéríteni!

Míg régen UV tartományú sugárzása miatt az egészségre is káros halogén lámpát, vagy nagy érzékenységet kiváltó lézeres készülékeket, esetleg UV mentes Plazma-ív lámpás fogfehérítő készülékeket használtak, mely szintén érzékenységet kiváltó hatása miatt nem számít túl korszerűnek, esetleg a LED-es fogfehérítő készülékeket alkalmazták, melyek kisebb valószínűséggel váltanak ki ugyan érzékenységet, mégis túl nagy helyet foglalnak, ma inkább a LED-tömbös fogfehérítő készülékeket részesítik előnyben a rendelőkben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.