Provokációnak szánta a vallomását a színész

Hujber Feri: "A diplomám egy bohócság volt, egy vicc!" + VIDEÓ!

Nem véletlen elszólás, de még csak nem is a bűnbánat vezetett ahhoz a bejelentéshez, ami felbolygatta Hujber Feri körül a csendesnek és állónak amúgy sem nevezhető vizet: szándékos provokáció volt.

2013.07.10 07:47ma.hu

Ami a diploma plagizálását illeti, ott nem titkoltan az volt a célja, hogy kirúgassa magát az egyetemről. Csalódottságot érzett, mert mind a vizsgadarabokban, mind a diploma előtti utolsó évben - amikor a tét az volt, hogy kinek melyik színházigazgató ajánl szerződést - csak olyan szerepeket kapott, amelyeknél érzése szerint nagyságrendekkel többre volt hivatott, a lapok pedig régen le voltak osztva, nem ezek a szerepek döntötték el, ki melyik színházhoz kerül. "Mért kell nekem ehhez asszisztálni?" - tette fel a kérdést, és végül úgy döntött, provokálni fogja a tanárokat.

Ennek jegyében először nem ment el a nyelvvizsgára, mondván, anélkül a diplomáját se szerezheti meg. De az első vizsgájához még nem kellett a nyelvtudás, így ott átlökdösték. Ekkor jött a következő fricska: eldöntötte, mi lesz a címe a diplomamunkájának, de aztán szándékosan egy olyan korábbi dolgozatot választott ki, aminek még véletlenül sem volt köze Lady Macbethhez, "akkor legalább észreveszik, hogy tényleg ki akarom rúgatni magam" - mesélte.

Az egyetem akkori rektorának, Tiszeker Lajosnak a kérésére mégis végigcsinálta a záróvizsgát és a diplomaosztón sem kavart botrányt azzal, hogy nyilvánosan megtagadta volna a bizonyítvány átvételét. "Egy bohócság volt az egész, egy vicc. De kaptam egy választ azoktól, akik ezt elolvasták, és azt mondták, hogy mivel semmi köze az egyébként nagyon sok lehetőséget magában rejtő címnek a valós szakdolgozathoz, ezért nem tudják nem észrevenni a fricskát és azt, hogy én ezt az egészet dobni szeretném, úgyhogy menjek oda, védjem meg valahogy, nem állnak a diplomám útjába. Én meg azt akartam, hogy álljanak!" - fakadt ki a színész.

"De nem, végül sikerült megvédenem" - összegezte. Hogy miért állt elő ennyi év után mégis a történettel? Erre a Szily Nórának korábban adott interjújában felelt: nem szerette volna, ha valakinek a tyúkszemére lép és akkor egészen másképp robbant volna ki a fölöttébb kínos ügy.

"Semmilyen formában nem fejez ki engem az érettségi. Hogy ne mondjam, én továbbmegyek: szerintem teljesen felesleges!" - jelentette ki Hujber Ferenc arra a néhány napja megjelent vallomására reagálva, amely tovább borzolta a mostanában nem túl nyugodt kedélyeket körülötte. Még el sem ültek a hullámok a nyitott házassága és az "elváltunk, de nem különváltunk" kijelentése körül, amikor újabb botrányt robbantott ki azzal, hogy bevallotta, az érettségijét csak megvette, ilyenformán már be sem juthatott volna a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, de később a szakdolgozatát is egy korábbi munkából vette át, csak a címét változtatta meg - vagyis plagizált.

Bár tisztában van vele, hogy a bejelentésének következményei lesznek, az egyetem kedden máris elindította a vizsgálatot az ügyben, mégis azt mondja, a vallomással egyértelműen a közönséget akarta provokálni, miközben megpróbálta ráirányítani a figyelmet, hogy az, amit ma az iskolákban - szakközépiskolában és gimnáziumban - tanítanak a diákoknak, teljesen felesleges.

"Egyáltalán nem érett egyetlen gyerek se, akinek érettségije van. Nem attól lesz valaki ember, és nem attól lesz valaki tanult és nem attól lesz valaki az útján. Nagyon fontosnak tartom a tanulást, tanulni KELL. Én a mai napig tanulok, minden nap: nincs olyan nap, hogy ne tanulnék valamit. De tanulás és tanulás közt különbség van" - fogalmazott a Fókusz kamerája előtt. Arra pedig, hogy mennyire tartja feleslegesnek és értelmetlennek az érettségit, csak annyit mondott: ha egy héttel az érettségi tételek megírása után már fogalma sincs valakinek arról, miből is vizsgázott, akkor van miről gondolkozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.