Árverést rendezett a színész és egy aukciós cég

32 millió dollárt kalapolt össze DiCaprio a környezetvédelemre

Leonardo DiCaprio amerikai színész és a Christie's aukciósház mintegy 32 millió dollárt (7,2 milliárd forint) gyűjtött össze hétfői árverésén, amelynek bevételét környezetvédelmi ügyek támogatására fordítják.

2013.05.14 15:50MTI

Leonardo DiCaprio saját alapítványával és a Christie's aukciósházzal közösen szervezte meg a licitet, amely a The 11th Hour Auction nevet kapta. Az árverés bevételét a bolygó utolsó érintetlen vadonjainak és veszélyeztetett fajainak védelmére fordítják.

Fotó: MTI

A liciten felvonultatott 33 művészeti alkotás - amelyek közül sokat kifejezetten az árverésre készítettek és ajánlottak fel a művészek - 31,74 millió dollárt hozott a konyhára. A további jótékonysági felajánlásokkal kiegészülve a végösszeg mintegy 38 millió dollárra nőtt.

Az árverési tételek, amelyek között Mark Grotjahn- és Ceng Fan-cse-alkotások is sorakoztak, mind gazdát cseréltek a liciten, és egy részük az előzetes becslésekhez képest háromszor-négyszer magasabb áron kelt el. A hétfői aukció legdrágább tététel Mark Grotjahn Untitled című alkotása volt, amelynek leütési árát 6,2 millió dollárra tornázta fel két mindre elszánt licitáló.

DiCaprio Andreas Gursky Ocean V című munkáját ajánlotta fel a liciten - az alkotás 600 ezer dollárért kelt el -, és Murakami Takasi egyik festményével tért haza, amelynek leütési ára 700 ezer dollár volt. Egy környezetvédelmi szakemberek alkotta bizottság és a Leonardo DiCaprio Alapítvány közösen döntik el, hogy mely természetvédelmi projektek kapnak támogatást az árverés bevételéből.

Még több hír Leonardo DiCaprióról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.