Jack és Rose szerelme újra a vásznon

Leonardo DiCaprio és Kate Winslet ráncfelvarráson esett át

A James Cameron által rendezett és 11 Oscar-díjjal jutalmazott 1997-es Titanic című film 3D-s változata a Titanic elsüllyedésének 100. évfordulójának alkalmából kerül majd a mozikba.

2012.03.25 16:36MTI

Nagyszabású megemlékezéssel készülnek a Titanic elsüllyedésének századik évfordulójára a tragikus sorsú óceánjáró emlékének szentelt amerikai múzeumok.

A Tennessee állambeli Pigeon Forge-ban és a Missouri államban fekvő Bransonban működő intézmények 1,5 millió rózsaszirmot küldenek az óceánjáró száz évvel ezelőtti elsüllyedésének helyszínére. A virágokat a parti őrség vitorlása szállítja majd április 10-én az Atlanti-óceán északi részében található körzetbe, ahol több kereskedelmi hajó társaságában emlékeznek meg a katasztrófáról.

Az intézmények által szponzorált "expedíción" a nagyközönség nem vehet részt, ám a két múzeum számos további rendezvénnyel készül a megemlékezésre április 14-én. A programok záróakkordjaként - jelképesen - újra fellövik a hajó segélykérő rakétáit, illetve fáklyát gyújtanak az áldozatok emlékére. A programokon a katasztrófa túlélőinek leszármazottai közül mintegy húszan fognak részt venni.

A Titanic a nemzetközi vizeken tett első útján, 1912. április 15-én süllyedt el, miután jéghegynek ütközött. 1985-ben Robert Ballard oceanográfus fedezte fel a hajó roncsait, nagyjából 645 kilométerre a kanadai Új-Fundland partjaitól. A katasztrófában több mint 1500 ember vesztette életét a mintegy 2200 főnyi utas és legénység közül.

Fennállásuk óta a két intézmény eddig hétmillió érdeklődőt kalauzolt végig az óceánjáró történetén. A Titanic formáját idéző múzeumokban a látogatók végigsétálhatnak a hajó folyosóin, szalonjain és a hatalmas lépcsőházban. A két társmúzeum büszkélkedhet az óceánjáró fedélzetéről származó műtárgyakat, illetve az utasok személyes holmiijait felvonultató legnagyobb állandó Titanic-gyűjtemények egyikével.

A látogatók kipróbálhatják, hogyan kell segélykérő jelzést küldeni, belemárthatják a kezüket a fagyos óceánba, és személyesen is megtapasztalhatják a jéghegyek érintését. Mindezt a hajó egyik valós utasa beszálló kártyájának a birtokában tehetik, akinek sorsát a túra végén fedik fel előttük.

A James Cameron által rendezett és 11 Oscar-díjjal jutalmazott 1997-es Titanic című film 3D-s változata az évforduló alkalmából kerül majd a mozikba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.