Múzeumnak adják Dorothy cipőjét

Magassarkú piros cipellőt vett DiCaprio és Spielberg is

teven Spielberg és Leonardo DiCaprio állt annak a csoportnak az élére, amely összeadta a pénzt egy értékes filmes relikvia, Dorothy piros cipellője megvásárlására.

2012.02.24 09:29MTI

Az Óz, a csodák csodája című filmben használt kellék az Amerikai Filmakadémia tervezett múzeumát fogja gazdagítani. Az 1939-es filmklasszikusban Judy Garland viselte a híres topánkát, amelyből a forgatáshoz több pár is készült.

A fennmaradt párok egyikét készült árverésre bocsátani tavaly decemberben a Profiles in History aukciósház. A relikvia értékét 2-3 millió dollárra (437-655 millió forintra) becsülték árverési szakértők, végül azonban nem adták el.

Mint a Filmakadémia elárulta, Spielberg és DiCaprio állt azoknak az adományozóknak az élére, akik megvásárolták az árverési háztól a muzeális darabot. Azt, hogy mennyit fizettek érte, nem hozták nyilvánosságra.

Tavaly májusban, Debbie Reynolds színésznő gyűjteményének árverésén 612 ezer dollárért kelt el egy pár a híres piros cipőkből. A washingtoni Smithsonian Múzeumban is van belőlük, egy magánszemély szintén rendelkezik egy párral, egyet pedig elloptak a minnesotai Judy Garland Múzeumból.

A Filmakadémia és a Los Angeles-i Képzőművészeti Múzeum tavaly októberben jelentette be, hogy múzeumot létesítenek a filmművészet kincseinek elhelyezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.