Az első hat versenyző már az élő show-ra vár

Voice - Felrobbant a színpad és zokogtak a Mesterek az első párbajokon

Könnyek, barátságok, vérre menő harcok, küzdelem és katarzis - ez mind-mind megjelent a Voice első párbajnapján. A Mesterek dolga nem volt könnyű: saját embereik közül kellett választani.

Voice - Párbaj 1. képgaléria

2012.11.24 10:14ma.hu

A meghallgatások után talán a legnehezebb szakaszához érkezett a Voice, annak ellenére, hogy még nagyon messze járunk a végső döntőtől, és még az élő adásra is heteket kell várni. A Mestereknek a 12-12 fős csapataikban párokba kellett rendezniük a versenyzőket, úgy, hogy azokból a duettekből a lehető legjobb végeredmény jöjjön ki, de közben már azt is tudták, hogy a végén valamelyik versenyzőtől mindenképp búcsúzniuk kell. A döntés szinte mindig nehéz volt, meghozni és kimondani egyaránt, de voltak helyzetek, amik még a vártnál is jobban megviselték a Mestereket.

A pénteki, valamint a következő három adásban 6-6 versenyző továbbjutása a tét és ugyanennyi énekestől vesznek búcsút. Az első részben Caramel és Mező Misi 2-2, Malek Andi és Somló Tamás pedig egy-egy versenyzőpárosról mondott ítéletet, a szabályok értelmében a társak csak véleményezhettek, de a végső döntést mindig a saját Mesternek kellett meghoznia. Ez érthető módon fokozott feszültségekkel járt, hisz addigra már számtalan órát töltöttek együtt, és a zenei szakemberek nemcsak a versenyzők munkabírását, stílusát ismerhették meg, hanem óhatatlanul emberileg is közel kerültek egymáshoz.

Az első döntést Caramelnek kellett meghoznia, miután Karai Anna és Bokor Marianna csapott össze a ringben. Mindkét lány erős párbajra számított, és a harc már a próbateremben megkezdődött közöttük, osztották is egymást rendesen egymás háta mögött. A felkészülés során tapasztalt feszültség a ringnek álcázott színpadon óriási energiákkal csapódott ki, Malek Andi szerint lebontották a stúdiót Pink Sober című számával.

A "kívülálló" Mesterek közül ketten Mariannt juttatták volna tovább az élő döntőbe, de Caramel Somló Tamással értett egyet és végül úgy döntött, a nagyjából kiegyensúlyozott teljesítményből egy hajszálnyival mégis inkább a "hörgős" Anna emelkedett ki. "Olyan érzésem van, hogy Anna legszívesebben elbújna egy sarokba, de amikor végre összeszedi magát, akkor nem egyszerűen kijön, hanem kirobban onnan!" - indokolta döntését.

Fehér Adri és Veres Mónika (Fotó: TV2 - A galériához KATT a képre!)


Kevésbé éles összecsapásnak lehettünk tanúi Schwartz Dávid és Abodi-Nagy Blanka között, ők mesterüktől, Malek Anditól a Ne sírj című Katona Klári-számot kapták. A különleges hangú fiú fölénye olyan mértékű volt, hogy a négy Mester egyhangúan tette le mellette a voksát. Igaz, Blanka érdemeit is elismerték, de a lány - akárcsak egy évvel korábban a másik csatorna tehetségkutatójában - ismét az élő döntő küszöbén bukott el.

Az érzékeny lelkű rocker, Balázs Olivér már a szám kijelölésekor hátrányba került Kriszta Réka Piroskával szemben, ami nem csoda: Barry White és Lisa Stansfield duettjében a férfiszólam jórészt csak néhány dudorászásból áll, elég kevés szerep jut neki a valódi énekben. Így persze újra kellett gondolni a szólamokat, egyes szólórészeket kénytelenek voltak felosztani, de Olivér még így sem tudta igazán megmutatni a benne lévő tehetséget. A párbajdal előadását tovább nehezítette, hogy miközben az All around the world egy szenvedélyes viszonyt ír le férfi és nő között, Réka kifejezetten idegenkedett Olivértől, nem tudták hitelesen előadni a szerelmes dalt.

A Mesterek végül ha hajszálnyival is, de Rékát találták jobbnak, a véleményük ezúttal is egyhangúan igazodott a döntési helyzetben álló Somló Tamáséhoz. A két versenyző mestere egyébként elárulta, hogy élőben is volt alkalma hallani Barry White bársonyos baritonját, ráadásul nem is koncerten, hanem egy külföldi úton cipővásárlás közben, de még ott is felkapta a fejét: "mintha Isten szólt volna a mikrofonba" - fogalmazott. Bár Olivér hangjában is hasonló rezdüléseket fedezett fel, a finom nőiesség döntött Réka mellett - vallotta be.

Az összhangban nem volt hiány Solt Klaudia és Nguyen Anh Quan között, akik pillanatok alatt szinte testvéri közelségbe kerültek egymással. Mindketten már jó előre rettegtek a párbajtól, de bármennyire is jól működtek együtt a színpadon, tudták, minden fájdalma ellenére ezt nem szabad duettként megélni, verseny ez a javából - de mégsem akarta egyikük sem "túlénekelni" a másikat. Nem csoda, hogy amikor Lykke Li dala végén Caramel kimondta a végső szót, Quan öröme nem volt teljes: szíve felével Klaudia kiesését siratta.

Pál Dénes és Agárdi Szilvi (Fotó: TV2 - A galériához KATT a képre!)


Az est legkeményebb párbaja zajlott le Fehér Adri és Veres Mónika között, akik Aretha Franklin Think című számát adták elő. A felkészülés nem volt zökkenőmentes: a mesteri párosítás és az egy hetes próba idején Adri épp Taipeiben vett részt egy nemzetközi dalversenyen a Singer Street formációval, ott érte utol a hívás, amelyből megtudta, hogy Nikával kell összecsapnia. A felkészülést nehezítette, hogy csak az interneten keresztül tudott bekapcsolódni a próbákba, de jobbára magára kellett hagyatkoznia, felkészítő tanár és szakmai kontroll nélkül gyakorolta a dal ráeső részét. Csak a párbaj előtt néhány órával szállt le a gépe Budapesten, így a két lánynak sem ideje, sem igazi lehetősége nem volt arra, hogy egymásra hangolódjanak a nagy összecsapás előtt.

A Mesterek mindenesetre láthatóan kiestek a szerepükből, ítélethozóból észrevétlenül alakultak át közönséggé, akik önfeledten élvezték a két elképesztően nagy energiákkal küzdő énekesnő előadását. "Erős volt, sütött!" - lelkesedett Caramel, aki Nika mellett tette le a voksát, Somló pedig képtelen volt ítéletet mondani, szerencséjére ezt tőle nem is várták el, döntetlenre értékelte a párbajt. Malek Andi fejet hajtva Adri szakmai múltja, valamint az a teljesítmény előtt, amit egy 30 órás út és semmi pihenés után nyújtott, kolléganője mellett tette le voksát.

A döntés azonban ezúttal is kizárólag a saját mesterük, Mező Misi kezében volt, ő pedig úgy érezte, több lehetőséget lát Nikában, őt vitte tovább magával. Noha sok beleszólása nem volt, Malek Andi később kétségbe vonta a döntés helyességét, mondván: Nika teljesítménye színtiszta színészet, de ha ösztönből kell előhúzni egy remek produkciót, akkor az egyértelműben Adriban van meg.

A "nehézsúlyúak" után egy pehelysúlyú párossal zárult az első párbaj-est, mégpedig Pál Dénes és Agárdi Szilvi duettjével. A világon is ritka hangszínű fiúnak és az érzékeny alig látó lánynak talán nem is lehetett volna jobb dalt találni, mint Nick Cave és Kylie Minogue Where the wild roses grow című számát. "Varázslatos volt, csodálatos összhang" - jelentette ki Malek Andi és elkínzott hangon, könnyes szemmel kérte, most hagyják ki a döntésből. Caramel sem mondott győztest, szerinte a két énekes egymást segítette a színpadon és Somló is megmaradt a semleges pályán.

De Misinek muszáj volt döntenie, és ez nem ment könnyen: a katarzist okozó élmény után ki kellett mennie a stúdióból, hogy kiszellőztethesse a fejét. "Képesek voltatok suttogva taposni a szívünkön!" - fogalmazott, végül úgy döntött, Szilvit még nem teheti ki annak a nyomásnak, amit ez a verseny okoz, neki még erősödnie kell. "Azzal teszek neki rosszat, amivel jót teszek!" - vallotta be, és a porondmester szerepét betöltő Szabó Kimmel Tamás Dénes kezét emelte a magasba.

A párbajok pedig egy hét múlva ugyanígy folytatódnak...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.