Zöld energia bárhol, bármikor

Itt a hordozható szélerőmű - videó!

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezetbarát energiaforrások, de már ideje volt, hogy valaki olya áramforrást tervezzen, ami nincs helyhez kötve.

2012.10.20 17:43Konrád - ma.hu

Remek dolog a szélerőmű, hiszen amellett, hogy zöld energiát termel, a hatalmas forgó lapátok a horizonton kimondottan szép látványt nyújtanak. Sajnos a jelenlegi erőművek csak a meglévő villamosenergia-hálózatba töltik vissza az általuk termelt áramot. De mi a helyzet akkor, ha olyan helyen van szükség energiára, ahol nincs kiépítve ilyen hálózat.

Nos, a megoldást az Uprise Energy által készített Portable Power Center (PPC) jelenti. Míg a nagy szélerőműveket végleges helyükre telepítik, ahol aztán szétszerelésükig ott is maradnak, addig a PPC-t úgy tervezték, hogy ott adjon energiát, ahol éppen szükség van rá. Az erőművet egy utánfutóra építették, ami elfér akár egy klasszikus áruszállító konténerben. A konténert kinyitva csak rá kell kapcsolni egy autóra és már lehet is vontatni az áramot igénylő területre.

Az utánfutót leparkolva, egy kellően szeles ponton a rendszert két óra alatt össze lehet rakni és már termelődik is az 50.000 wattnyi energia. Az Uprise állítása szerint most olyan generátort próbál fejleszteni, ami hidrogénből állít elő energiát - ez kicsit komplikáltabb feladat lesz, hiszen egyelőre igen kevés igazán nagyszabású hidrogéngenerátor létezik. Az animált videót nézve az egyetlen ironikus dolog talán az, hogy az erőművet egy Hummer terepjáróval vontatják, ami jelképe lehetne a környezetkárosító járműveknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.