Szép jövő?

"Zöldebbek" lehetnek a városok 2030-ra

A világ városiasodott területeinek összmérete több mint kétszeresére fog növekedni 2030-ra, ugyanakkor környezetbarátabb és egészségesebb városok születnek - derült ki egy ENSZ tanulmányból.

2012.10.17 07:14MTI

A szakemberek szerint már az olyan egyszerű fejlesztések révén, mint a parkok, fák és tetőkertek számának növelése, csökkenthető a városok szennyezettségének mértéke és biztosítható a növények, illetve állatok védelme, elsősorban a fejlődő nemzetek - élükön Kínával és Indiával - esetében, ahol a leggyorsabb lesz a városnövekedés folyamata.

"A városokban gazdag biológiai sokféleség létezhet, amely rendkívül fontos az ott élő emberek egészségére és jólétére nézve" - húzta alá a Stockholm Resilience Centre munkatársaként dolgozó Thomas Elmqvist, A városok és a biodiverzitás kilátásai (Cities and Biodiversity Outlook) című tanulmány tudományos szerkesztője.

Az ENSZ Biodiverzitási Egyezménye (Convention on Biological Diversity) szerint a világ városokban élő népessége a jelenlegi valamivel több mint 3,5 milliárdról várhatóan 4,9 milliárdra fog növekedni 2030-ra. Ugyanezen idő alatt a városokkal borított területek összmérete 150 százalékkal növekszik.

"Ezen növekedés jelentős része várhatóan a kicsi, illetve a közepes méretű, nem pedig a megavárosokat fogja érinteni" - derült ki a jelentésből, amelynek megjelenését az indiai Haidarábádban tartott és a biodiverzitásról szóló ENSZ-találkozóhoz időzítették. A városokban megszaporodó zöldövezetek képesek kiszűrni a port és a szennyezést, valamint elnyelhetik az üvegházhatású szén-dioxidot. A növekvő számú fás terület enyhítheti a nyári hőséget a városokban, így csökkentik a légkondicionálók működési idejét.

Korábbi tanulmányok szerint a fák enyhíthetik a közelükben élő asztmás vagy allergiás városi gyerekek tüneteit. A fákban gazdag városok emellett színes állat-, és növényvilágnak adnak otthont. Mint arra a tanulmány rámutatott, a lengyelországi madárfajok több mint 65 százaléka megtalálható Varsóban. A Dél-afrikai Köztársaság gazdag vadvilággal bíró Tábla-hegy nemzeti parkját Fokváros öleli körbe, míg az Egyesült Államokbeli Saguaro Nemzeti Park Tucson tőszomszédságában fekszik.

Korábbi vizsgálatok szerint már a kisméretű városi kertek is kedvező élőhelyet biztosítanak a méhekhez hasonló őshonos beporzóknak. A tanulmány a zöldebb városok ingatlanárainak növekedésére is rámutat. Az Egyesült Államokban "a városi parkok átlagosan 5 százalékkal, míg az igazán lenyűgöző zöldövezetek akár 15 százalékkal is növelhetik a szomszédságukban álló ingatlanok értékét."

Számos város már megindult a "zöldösvényen". Bogotában például jóval többet mozognak a városlakók azóta, hogy a helyi hatóság felélénkítette a buszforgalmat és hétvégenként lezárat néhány autóutat. A Mexikóvárosban meghirdetett zöldtető program célja pedig, hogy évente 10 ezer négyzetméternyi tetőkerttel gazdagítsa a várost.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.