Az államadósság csökkentése

Német Zöldek: egymillió euró fölött legyen vagyonadó

A vagyonadó szelektív bevezetéséért szállt síkra a németországi Zöldek frakcióvezetője egy vasárnapi újságcikkében.

2012.09.23 15:39MTI

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban megjelent írásában Jürgen Trittin úgy vélte, hogy vagyonadót kellene kivetni a nettó egymillió eurót meghaladó magánvagyonokra. Szerinte az intézkedés a német lakosságnak kevesebb, mint egy százalékát érintené.

Egyúttal viszont hozzájárulna ahhoz, hogy az "igen tehetősek" szűk csoportja kivegye a maga "tisztességes részét" az államadósság csökkentéséből.

A Zöldek képviselőjének számítása szerint az egymillió eurót meghaladó magánvagyonok évi 1,5 százalékos kulccsal történő megadóztatásából tíz év alatt több mint 100 milliárd euró folyna be az államkasszába. A gazdag németek vagyona fejenként egymillió euró értékhatárig adómentes lenne, s minden egyes gyermekük után további 250 ezer eurónyi vagyonuk mentesülne az új adó alól.

Vállalati vagyonokra csak ötmillió euró fölött vetnének ki adót a Zöldek elképzelése szerint.

A német kormány csütörtökön közzétett friss jelentése szerint, amely a társadalmon belüli vagyoni helyzetet, a gazdagok és a szegények arányát vizsgálja, az utóbbi években tovább mélyült a szakadék tehetősek és nélkülözők között. A jövedelmek és a vagyonok elosztása egyre egyenlőtlenebbé válik. A német háztartások 10 százaléka rendelkezik a teljes nettó vagyon (10 billió euró) 53 százalékával. Ugyanakkor a háztartások kevésbé tehetős 50 százalékának a nettó vagyon mindössze 1 százaléka jut.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.