Kicsiben is el lehet kezdeni!

A megújuló energia otthonainkban

Sorozatunk korábbi részeiből már megismertük a hagyományos és megújuló energiaforrásokat, illetve ezek előnyeit és hátrányait. Nézzük meg, hogyan tudjuk ezeket az otthonunkban is kihasználni.

2012.10.09 16:29ma.hu/solarside.hu

Jelenleg több olyan lehetőség van a megújuló energiaforrások otthoni használatára, melyeket bizonyos korlátozásokkal mindenki kihasználhat. Otthonra a fűtéshez egyre többen használnak pelletet, ami a biomassza egyik alkalmazási módja. Praktikus, kényelmes, csak a folyamatos utánpótlást kell megoldani, és remélni, hogy a növekvő igények miatt nem nő az ára.

A napkollektor ma már egy ismert és teljesen elfogadott eszköz, mely sok családi ház tetején megtalálható, de már lakótelepi méretű telepítésre is van példa. Az előállított meleg víz elsődlegesen közvetlen használatra szükséges (fürdés, zuhanyzás, mosogatás), de medencék fűtésére használva tavasszal és ősszel is egy plusz használati hónap nyerhető a segítségével.

A fűtésrásegítés már egy vitatott szempont. Van, aki egy az egyben azt állítja, hogy gazdaságtalan, de olyan ígérettel is gyakorta találkozhatunk egy-egy kivitelező részéről, miszerint 100%-ban megoldják az épület fűtését napkollektorral. Ez utóbbi állítást erősen megkérdőjelezi az a természeti megfigyelés, hogy azért van télen olyan hideg, mert rövid ideig és alacsony íven süt a nap. Márpedig abból nem lehet a szükséges energiát kinyerni.

A hagyományos radiátoros fűtési megoldásoknál átlagosan 60-90 Celsius fok körüli vízhőmérsékletre van szükség, amit például augusztusban könnyedén elő is lehet állítani – épp akkor, amikor viszonylag kevéssé van szükségünk fűtésre. A probléma ott kezdődik, hogy ezt a nyári nagy energiát sajnos nem tudjuk a téli hónapokra eltenni.

Tudni kell azt is a napkollektor használatához, hogy gépészetre és gépészeti helyiségre van szükség. A tetőn levő kollektorból csövekkel le kell vezetni a forró folyadékot (rosszabb esetben vizet) egy megfelelő méretű tartályba, amit szigetelni kell. Ehhez szivattyú, vezérlés, stb. szükséges, ami helyigényes, praktikus előre az építkezésnél beépíteni, a későbbiekben pedig karbantartást igényel és energiát fogyaszt.

Fotó: freedigitalphotos.net


A megújuló energiák közé soroljuk még a hőszivattyút, de tudni kell, hogy ennek a berendezésnek komoly hagyományos energiaigénye van, mely akár a megnyert energia 50%-át is elérheti. A hőszivattyú, mint a neve is jelzi, valamennyi elektromos energia bevitelével az egyik helyről "átteszi" a hőenergiát (a meleget) egy másik helyre.

Gyakorlatilag úgy működik, mint egy kifordított hűtőgép. A hűtő ugyanis a hűtőben levő hőenergiát kívülre továbbítja (gondoljunk a hűtő hátulján lévő rács melegedésére), a hőszivattyú pedig a házon kívül levő hőenergiát belülre helyezi át.

Természetesen ennek már gazdaságossági korlátai is vannak, hiszen a kinti plusz 10 fokos hőmérsékletből lényegesen könnyebb egy ház fűtéséhez szükséges energiát kinyerni, mint mínusz 20 fokból. Másképpen fogalmazva ez egészen addig rendben is van, ameddig a rendszer által felhasznált áram érezhetően olcsóbb annál a hőmennyiségnél, amennyit így kinyerünk a környezetből. (Ahhoz képest, mintha ezt más módon állítanánk elő.)

Ha ezt valaki nem jól méri fel, vagy a környezetben sokan kezdik egymással konkurálva használni ezt a megoldást (pl. geotermikus hő), akár az is elképzelhető, hogy senki sem nyer, mert elveszik egymás elől az energiát.

A szélenergia családi házas léptékben sajnos nem gazdaságos lehetőség. Sokan mondják, hogy náluk sokat fúj a szél, de ez inkább csak az "időnként erősen fúj a szél" kategóriába tartozik. Ha valóban erős és állandó szelet keresünk, hazánkban – eltekintve néhány helytől - 50 méteres magasság alatt nem találjuk meg. Ott pedig már olyan komoly tartószerkezetek szükségesek, melyek valódi erőműként működnek. Ezekből Győr közelében látunk pár szép példát.

Természetesen lehet mini szélkereket felszerelni egy tanya vagy horgászház ellátására, de az otthonunk folyamatos energiaellátását csak jelentős többletköltséggel tudjuk megoldani.

Fotó: freedigitalphotos.net


A napelem Magyarországon még kevésbé ismert energiatermelési lehetőség, mely egyre jobban történő elterjedésével az utóbbi években jelentős árcsökkenésen ment át. Ezzel ellentétben sokan még 5-10 évvel ezelőtti adatokkal dobálóznak, ha az árak és a megtérülések kerülnek elő.

Kevesen tudják, hogy a napelemekre a gyártók 20-30 éves teljesítménygaranciát vállalnak. (Sok esetben az alatta levő házat is túléli a rendszer.) Az első - jellemzően Skandináviában - felszerelt napelemek ma már kb. 60 évesek, és még működőképesek. A napelem élete végét általában az jelenti, ha a tulajdonos lecseréli egy modernebb, nagyobb teljesítményűre.

Az utóbbi 3 évben a napelemek ára mintegy 70%-al csökkent. Ez alapjaiban alakította át a megtérülési számításokat. Egy napelem-rendszert utólag is egyszerűen fel lehet szerelni egy házra, hiszen az elektromos kábelek egyszerűen vezethetők egy házon belül vagy kívül.

Itt viszont mindenki figyelmét felhívjuk, hogy ezt csak szakember végezze, mert itt akár 700-800V körüli egyenáram is előfordulhat, ami rendkívül veszélyes!

Ma már van, aki már eleve úgy épít házat, hogy a gázt nem is kötteti be, mert a házban minden elektromos alapú lesz (fűtés, vízmelegítés is), amit egy megfelelően méretezett napelem rendszer lát el energiával. Ekkor egy egyszeri befektetéssel egy életre kiválthatja mindenki az energiaszámláit.

Sorozatunkhoz a solarside.hu, a modern és környezetbarát energiaforrások szakértője nyújt segítséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.