Tegyük rendbe a műszaki fogalmakat!

Energiatermelés napelemmel - de hogyan is történik ez?

Mi is az a visszatáplálás, miért jó, ajánlott vagy miért kötelező? Mennyi is az áram ára? Ez elég sok kérdés, de mind fontos, ha valaki napelemekben gondolkodik.

2012.10.11 13:44ma.hu/solarside.hu

Mi az a visszatáplálás?

A nap viszonylag kiszámítható energiaforrás, még akkor is, ha az időjárási viszonyok befolyásolják a pillanatnyi termelés mennyiségét, ami adódhat az átmeneti felhősödésből, valamint az évszakok változása miatti eltérő napsugárzásból. Egy megfelelően méretezett rendszernél elmondhatjuk, hogy a napelem nyáron, tiszta időben lényegesen többet, télen, felhős időben pedig jóval kevesebbet termel, mint amennyire éppen szükségünk van.

Ezt a napos időszakban termelt többlet energiát valahol tárolnunk kellene a „napfényben ínségesebb” időszakra. Ennek a tárolásnak két módja terjedt el.

Az egyik mód az akkumulátor. Amikor sok energiát termel a rendszer, feltöltjük az akkut, amikor nincs elég termelt energia, de használni szeretnénk, akkor az akkumulátorból nyerjük ki az energiát. A rendszer előnye, hogy semmilyen engedély nem kell hozzá, így bármikor, bárhol beüzemelhető és használható az így kapott áram.

Hátránya viszont, hogy speciális szolár akkumulátorok kellenek hozzá, mert a hagyományos akkumulátorok ennél a terheléstől rövid időn belül tönkremennek. A speciális akku viszont drága, és 4-6, a drágábbak is legkésőbb 8-10 év után lecserélendők.

Ez a módszer tehát – gazdaságossági okokból - csak ott ajánlott, ahol nincs vezetékes áramellátás, és túl költséges lenne a kiépítése.

Fotó: solarside.hu


A másik módszer az elektromos hálózatba történő visszatáplálás. Sokan nem is tudják, de a 230V-os hálózatból nem csak kivenni lehet az energiát, de vissza is lehet oda tölteni. Ez viszont csak szigorú műszaki és biztonsági feltételek mellett történhet!

A napelemek számára ez a lehetőség ideális. Mivel akkor termel nagy energiát a rendszer, ha erős a napsütés (és emiatt általában meleg is van), ezt a sok energiát éppen akkor igénylik a csúcsra járatott légkondicionáló berendezések. (Hiszen meleg van!)

Vagyis az általunk megtermelt plusz energiát valaki más használja el (pl. szomszéd, sarki bolt, közlekedési lámpa, egy közelünkben levő gyár, iroda vagy kórház). Ennek a plusz energiának az ellenértékét pedig akkor használjuk fel, amikor nem, vagy nem eléggé süt a nap, például télen, kevésbé napos időben, vagy este ha nézzük a tévét, megy otthon a világítás, vasalunk, valaki a számítógépen böngészik az interneten (és pont ezt a cikket olvassa)...

Ha pontosan méretezett a napelemes rendszerünk, akkor a megtermelt energia éves átlagban nagyjából ugyanannyi lesz, mint az elfogyasztott energia. Ekkor nem kell az energiáért fizetnünk. Ha többet használtunk fel, a különbözet után kell fizetni, ha többet termeltünk, akkor ez – megfelelő feltételekkel - pénzt hozhat a házhoz.

Összesítve: nem kötelező a visszatáplálás, de a beruházási költségek akár 30-50%-kal kedvezőbbek, mint az akkumulátoros megoldás, ezért ajánlott.

Az áram ára

A "Mennyi?" kérdésre itt valóban jogos a visszakérdezés, hogy "Mi mennyi?". A klasszikus lakossági 1kW ára ma kb. 50 Ft. A kedvezményes, de lakosság által is használt (régi, "leánykori" nevén vezérelt) áram kb. 31 Ft.

Nagy fogyasztó esetén (pl. gyár) az ár egyedi alku eredménye. Napelemes erőműtől a villamos szolgáltatók most 26 Ft-ért veszik az áramot. Ezért nem épült még komoly, csak inkább pár bemutató jellegű napelempark az országban.

Lakossági fogyasztótól a saját igényein túl termelt áram átvételi ára szintén 26 Ft. Ezért - ma még - nem érdemes nagyobb rendszert telepíteni, mint ami a saját igényeinket kiszolgálja.

Szóval: miért épp a napelem?

Ami a napelemek mellett szól, az egyértelműen az élettartam és a gondozásmentes működés. Jelenleg a gyártók 25-30 éves garanciákat adnak a napelem-panelekre, melyek várható élettartama 50 év körül van. Akkor sem a tönkremenetel miatt, hanem a lassú, de fokozatos teljesítménycsökkenés miatt kerül sor a cseréjükre.

Egy napelemes rendszerben nincs mozgó alkatrész. Azaz nincs kopás, nincs működésből fakadó anyagfáradás és hasonló, mozgó szerkezeteknél jellemző problémák. Az inverterek (ezek csinálnak 230V-ot a napelem energiájából) folyamatosan kijelzik a termelési adatokat, melyeket akár interneten is nyomon lehet követni, ezért nem megfelelő működés esetén a hiba könnyebben beazonosítható, és a hibaelhárítást gyorsan el lehet végezni.

Sorozatunkhoz a solarside.hu, a modern és környezetbarát energiaforrások szakértője nyújt segítséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.