Laptopkonyha-recept ínyenceknek

Töltött kacsasült ananászos-fahéjas vöröskáposztával

Figyelem! Az étel fenséges lesz, viszont most kivételesen azt ajánljuk, hogy csak a konyhában igen jártas, mondhatni profi főzőművészek lássanak hozzá!

2012.10.12 06:30laptopkonyha

Lássuk, mi kell hozzá!

Húshoz:
1 egész kacsa (kb. 2,5 kg)
majoranna

1 ek borókabogyó
20 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
20 dkg hagyma
víz

Töltelékhez:
3 db szikkadt zsemle
2 dl tej
1 db kacsamáj
1 ek vaj
10 dkg hagyma
2 ek darált dió vagy mogyoró
2 ek darált földimogyoró
10 dkg aszalt datolya
1 kk majoranna
0.5 kk őrölt szerecsendió
2 db tojás
őrölt bors


Vöröskáposztához:
80 dkg vöröskáposzta
10 dkg hagyma
1 tk cukor
2 ek napraforgó olaj
1 db citrom leve
1 tk őrölt koriander
1 kk őrölt szegfűbors
1 kk őrölt kömény
0.5 kk őrölt fahéj
őrölt bors

1 dl Martini dry
fél ananász
balzsamecet

Elkészítés ideje: 180 perc
Elkészítés nehézsége: Nehéz
Cukorbetegek is fogyaszthatják
Videó recept megtekinthető itt >>>

Elkészítés

Először a töltelékkel dolgozunk. A zsemléket tejbe áztatjuk, ha megszívták magukat, kinyomkodjuk. A kacsamájat felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk a serpenyőben, a hagymát felaprítjuk és a vajba dobjuk. A kimagozott datolyát felaprítjuk. A vajon kissé megpirítjuk a hagymát a darált dióval és a földimogyoróval, és az összes fűszerrel és tojásokkal együtt a zsemlékhez adjuk. Az egészet összekeverjük a datolyával és kockázott májjal.

A kacsát kívül-belül besózzuk, és bedörzsöljük majoránnával. Megtöltjük a töltelékkel, és a hasüreget bevarrjuk. Egy olyan sütőedénybe tesszük a mellére fordítva, amelynek teteje van. A megtisztított hagymát, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret nagy kockákra vágjuk, és a kacsa köré tesszük. A zöldségeket sózzuk, fűszerezzük borókabogyóval, és felöntjük annyi vízzel, hogy az edény alján 2 cm magason álljon. Lefedjük, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. két és fél órán át sütjük, közben időnként meglocsoljuk a saját levével. Másfél óra múlva a hátára fordítjuk. Ha hústűvel megszúrva a comb és a mellek már majdnem puhák, akkor levesszük az edény tetejét, és locsolgatás mellett 200 fokon kicsit megpirítjuk a madarat.

Amíg a kacsa sül, elkészítjük az ananászos vöröskáposztát. Vékonyra szeljük a káposztát. A megtisztított ananászt kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Az olajon megpirítjuk a cukrot és a hagymát, felöntjük a Martinival és rögtön hozzáadjuk a vöröskáposztát. Megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, és kis vizet, valamint a citrom levét aláöntve megpároljuk. Amikor puha, belekeverjük a kockákra vágott ananászt, és balzsamecettel savanykásra ízesítjük.

Tálalás

A kacsát négy darabba vágjuk, tányérokra rendezzük a töltelékkel. A káposztát és a velesütött zöldségeket mellétesszük.

Kattintson a képre a videó megtekintéséhez!


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.