Laptopkonyha-recept ínyenceknek

Vargányás szalonnás köleskása sertésszűzzel, tejfölös paprikás mártással

Az újra-trendi köles az örökös hazai kedvenc paprikás mártással, az illatos vargányával és a mindig-jó szalonnával: íme egy igazi recept-remek! Ráérős őszi napokra!

2012.10.05 07:52laptopkonyha

Lássuk, mi kell hozzá!

Köleshez
2 dl hántolt köles
6 dl víz
10 dkg szárított vargányagomba

Húshoz
1 db sertés szűzpecsenye
1 ek vaj

őrölt bors
25 dkg vargánya
(friss)
Mártáshoz
1 ek sertészsír
10 dkg hagyma
1 db kaliforniai paprika, piros
1 tk sűrített paradicsom
1 tk édes fűszerpaprika
1 tk liszt
2 dl tejföl
víz

Tálaláshoz
1 csokor petrezselyemzöld


Elkészítés ideje: 1 óra 30 perc
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 2

Elkészítés

A húst ujjnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.

Aztán elkészítjük a kölest. Ehhez a vargányát már 1 órával korábban forró vízbe áztatjuk. A sütőt 150 fokra előmelegítjük.

Megmossuk a kölest. Egy olyan lábast választunk, amelynek fedele van, és sütőbe is tehető.

Felforraljuk benne a vizet, beleszórjuk a kölest, a vargányát leszűrjük, összevagdaljuk, és a köleshez adjuk. Ha ismét felforrt, lefedjük, és a sütőbe tesszük 1 órára, de 45 perc elteltével a elzárjuk a hőt.

Miközben a köles párolódik, elkészítjük a mártást.

Apróra vágjuk a hagymát, felkockázzuk a kaliforniai paprikát.

A sertészsíron megpirítjuk a hagymát, hozzátesszük a paprikát, a paradicsompürét, sózzuk, és fűszerezzük pirospaprikával. Kis vizet öntünk rá, és puhára pároljuk.

A tejfölt összekeverjük a liszttel, és előbb a forró léből merünk hozzá néhány kanálnyit, majd az egészet az edénybe zúdítjuk, és gyorsan elkeverjük. Ezt követően a mártást mixerben (vagy botmixerrel) pürésítjük, majd visszaöntve a lábasba, kiforraljuk.

Amikor a mártás és a köles is kész, akkor fogunk neki a hús és a vargánya elkészítésének. Először a vargányákat nagy darabokra vágjuk, és a forró vajban hirtelen körbesütjük; kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékon gyorsan megsütjük a húsdarabokat.

Tálalás

A kölest tálalógyűrű segítségével a tányérokra adagoljuk, köréöntünk a mártásból, és erre kerülnek a hús- és vargányadarabok; petrezselyemmel díszítjük.

Nézze meg a recept elkészítését a Laptopkonyha videóján!

KATT a képre >>>


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.