A Latin Carneval mellett Kővári Máté is kiesett

Képek - Zokogva búcsúztak a táncosok a Csillag születiktől

Épphogy elkezdődött a Csillag születik élő szakasza, két produkciónak máris búcsúznia kellett a tehetségkutatótól. A Latin Carnevál tánccsoportban többen is sírva fakadtak, a stand up-os versenyző viszont nem lepődött meg.

Fergeteges képek a Csillag születik 1. élő adásából képgaléria

2012.04.22 12:45ma.hu

"Kicsit zavarban vagyok, mert eddig vagy fiúkkal csináltam, vagy egyedül" - vallotta be Ördög Nóra percekkel azután, hogy rajtot vett a Csillag születik élő döntőinek első fordulója, ám rossz az, aki rosszra gondol: a pikáns megjegyzést az RTL Klub csinos műsorvezetője csak a színpadra értette, no meg arra, hogy most először fordul elő az, hogy a népszerű tehetségkutatót egy női műsorvezető-páros vezesse: társa Lilu lesz a következő hetekben.

A show-t a több ezer jelentkező közül az élő döntőig eljutott 12 legtehetségesebbnek, legügyesebbnek vagy épp legszórakoztatóbbnak ítélt előadó és csoport nyitotta a Supernem zenekar Hova megy ki című számának átdolgozásával: az énekesek és a zenészek adták az alapot, és szerencsére szép számmal akadt táncos, aki színesítette a nyitószámot. A két csinos műsorvezető beköszönése után aztán kezdetét vette a valódi verseny, mégpedig a Latin Carneval salsa-szamba mixével.

A csoport, amely csak nemrég alakult önálló táncospárokból csapattá és az élő döntőbe jutásért párbajon kellett meggyőzniük a zsűritagokat, ezúttal némi csalódást okozott annak ellenére, hogy a többség elismerően szólt a tánctudásukról. Pokorny Lia színművésznőben hiányérzetet hagyott, hogy nem igazán töltötték be a színpadot, emiatt számára feltűnőbbek voltak az apró pontatlanságok, és hasonló hiányosságokról szóltak a többiek. Puzsér Róbert a tőle megszokott kemény stílusban "szabadon kiolvasztható mirelit" produkciónak titulálta a versenyszámot. Összességében 20 pontot kaptak a négy zsűritagtól.

Ennek komoly jelentősége volt a későbbiekben: a versenyzők sorsát ugyanis az eddigi Csillag születik versenyekhez hasonlóan a nézők és a szakmai zsűri közösen döntik el. Először a négy ítész pontokkal értékeli a látott produkciót, amely alapján az est végén feláll az indulók közti sorrend, ezzel párhuzamosan pedig a nézői szavazatok alapján készül egy másik lista. E kettőnek az "összefésüléséből" alakul ki a végső sorrend, az utolsó - vagy mint az első adásban az utolsó két - versenyzőnek búcsúznia kell.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)


Molnár József és Vízi Imre duója szintén kapott hideget-meleget, miután elénekelték a korábbi Csillag születik felfedezettjének, Varga Viktornak az egyik legismertebb számát, a Lehet zöld az ég... kezdetű dalt. Miközben ugyanis Hajós András dicsérően emelte ki, hogy a különböző zenei stílusok - népzene, rock, régi és új - keverésével valósággal elmosták a határokat, Puzsér magából kikelve kritizálta a semmitmondó szöveget, a sekélyes divatzenéket. "Ha már mindenképp feldolgoztok valamit, akkor már legalább nemes alapanyagból dolgozzatok" - intette a fiúkat. "Jutalmuk" 25 pont lett.

Ilyen indítás után Szirota Jennifer sem sok jóra számíthatott, főleg a korábbi fordulók ismeretében, ahol a zsűri kritikusa rendre leszólta őt a mások által sikerre vitt dalok előadása miatt. Az utolsó pillanatig tartotta magát ahhoz, hogy egy énekes csak akkor lehet jó, ha saját számokat énekel, ám a show-ba bekerült lánynak ezidáig senki nem írt ilyet, ezúttal is kénytelen volt már kész alkotáshoz nyúlni.

Mindenki őszinte meglepetésére azonban miután befejezte Whitney Houston híres számát, az 1988-as szöuli olimpia hivatalos zenéjét, a One moment in time-ot, nemcsak a zsűri "lágyszívű" tagjait sikerült újfent elvarázsolnia, de első ízben Puzsér is dicsérő szavakkal illette a nyírmadai lányt. Miközben bevallotta, hogy nem szereti a soul-himnuszokat, "mert a legtöbbször nyálasak és csöpögősek", elismerte, hogy ez a szám kivételt képez: "ez tele van szenvedéllyel és katartikus, ebben van erő". Ráadásul ahogyan Jennifer előadta, az teljes mértékben méltó volt a néhány hete tragikus hirtelenséggel eltávozott énekesnő emlékéhez, már csak annyit kért a zsűritag, hogy legközelebb próbáljon olyat csinálni, amitől valóban egyedivé válik az általa előadott dal.

Ezúttal Hajós András volt a zsűri negatív pólusa, aki a teljesítmény elismerése mellett felhívta a lány figyelmét egy jelenlévő hibára. Szerinte attól a küzdelemtől, amivel eljutott végül a hőn áhított élő döntőig, minden eddigi produkciója egy kissé "izomszagú" volt. "Most már itt vagy, engedd el, és akkor nagyon jó lesz!" - intette a versenyzőt. Összességében 30 ponttal értékelték a teljesítményét, ráadásul ő szerezte meg az est második legmagasabb pontszámát Puzsér Róbert táblájáról, a lehetséges 9-ből 6-ot.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)


A The Immigrants nevű tinicsapat betartotta korábbi ígéretét és Puzsér kedvére tett, mert tényleg saját számmal jöttek ki, ami jó pontot is jelentett, ám a kritikát így sem úszták meg. Bár tény, hogy kiváló középiskolai bandának tűnnek, a zsűri tagja szerint nagy kérdés, hogy lesz-e belőlük legalább egy átlagos főiskolai zenekar, azzal együtt, hogy csajozni már most is kiválóan lehet ezzel a teljesítménnyel. "De egyelőre még minden garázsban, ahol nem áll autó, van egy ilyen zenekar" - hívta fel a figyelmüket.

Pokorny Liának épp az tetszett, hogy még annyira gyerekek és nincsenek készen, nincsenek kiforrva, szerinte ettől kapnak olyan lendületet, amilyet a színpadon láthattunk, Hajós viszont azt nehezményezte, hogy túlságosan jófiúk, néha ki kellene törni. Hernádi Judit azzal egészítette ki társai véleményét, hogy az angol szöveg miatt nem tudott annyira elmélyülni a szöveg tartalmi részében, mint szeretett volna. A srácok holtversenyben a lista második helyére kerültek 25 ponttal.

Tőlük erősen lemaradva távozott a színpadról stand-up előadása végén Kővári Máté, aki a válogatókon még meg tudta nevettetni a zsűrit, ezúttal azonban poénjait gyengének értékelték és kidolgozatlannak. Ráadásul Puzsér szerint magát a műfajt is félreérti, a klasszikus stand-up ugyanis eredetileg nem viccmesélést jelent, ő Hofit állította példaképként az ifjú versenyző elé. Hajós szerint nem kellene Hofit utánozni, de valóban meg kellene találni saját magát. 18 pontja a végső csatában kevésnek bizonyult, bár ekkor ezt még csak sejteni lehetett.

A Prügyi Duó néven induló Babos Richárd és Dósa Krisztián egy Charlie-klasszikussal folytatta az estét. A Nézz az ég felé című dalt bár technikai szempontból tökéletesen adták elő, heves vitákat keltettek a zsűritagok között. Hajós szerint nem énekelhet mindenki saját dalt, mert attól unalmas lenne a világ, bátran hozzá lehet nyúlni más előadók szerzeményeihez is, mert úgy véli: egy dal azé, aki jobban elénekli. Ezzel Puzsér kritikájára válaszolt, aki ugyanakkor azt mondta: Charlie dalához a fiúk semmit nem tettek hozzá, ellenben sokat elvettek belőle.

"Ez egy kiégett 50-es férfi dala. Túlvan két váláson, túlvan egy infarktuson, túlvan egy rendszerváltáson és túlvan rengeteg whiskyn. Aki ezt tinédzserfejjel elénekli, az nagyon nagyot hibázik, ez nem hihető a te szádból" - fogalmazott. Véleménye a pontokban is megmutatkozott, de a többi zsűritag is óvatosan adagolta a pontokat: ők is csatlakoztak a "25-ösök" klubjához.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)


A hangulatot szerencsére ismét felpörgette az In Diretta zenekar, akik ezúttal bor helyett a pálinkáról énekeltek, Lia rögtön sérelmezte is, hogy hol az ő kupicája. A dicsérő szavak nem maradtak el a többiektől sem, de Hajós figyelmeztette őket, hogy ha így folytatják, pillanatok alatt népszerű fesztiválzenekarrá válhatnak, aminek vannak hátulütői is. Ha nem vigyáznak, akkor könnyű megragadni azon a szinten, pedig bennük van adottság arra, hogy egyediek legyenek: ezt meg kellene őrizni - magyarázta. A dicséret 28 pontban mutatkozott meg.

Valamivel rosszabbul végzett a pontversenyben Juhász Marci, annak ellenére, hogy a dicséret szóbeli részénél még mindenki elismerően szólt róla, az értékelésekben elhangzó kritikák inkább a további fejlődést, a javítást célozták. A fiatal művész az Akkor szép az erdő című népdalt dolgozta át, Hernádi szerint rengeteg erő van benne, de ezt tudni és akarni is kell használni, Pokornynak pedig az tetszett, hogy miközben az arca rengeteg titkot rejt, a hangja valósággal dübörög. Puzsér annyit kért tőle, hogy találjon egy olyan nyelvezetet, amivel a széles közönséget is meg tudja szólítani, mert bár nagyszerű abban, amit csinál, a ma embere nem vevő a népdalra.

Talán nem túlzás a verseny 9. fellépőjét a mezőny mókamesterének nevezni: a Quantum XXL ezúttal is lenyűgözte a nézőket. Nemcsak az összehangolt és aprólékosan kidolgozott koreográfiával varázsolta el a közönséget és a zsűrit egyaránt, hanem ismét olyan humorelemeket csempésztek a műsorukba, amitől Puzsér a következőképp kiáltott fel: "Ezt hívom én úgy, hogy XXI. századi szórakoztatás!" Véleménye szerint a srácok egyszerre amatőrök és profik, mindkettőben pont ott és úgy, ahol és ahogyan kell: kellően lazák, nincs bennük a profik görcsös megfelelni vágyása, de az előadásmód maximális elismerést érdemel.

"Picit színház és nagyon tánc, imádom a humorotokat!" - lelkendezett Pokorny, Hajós pedig bevallotta, hogy a produkció felénél nagyon ideges lett, mégpedig a közvetítés miatt a színpadba belógó kamerák és a fülében hallható stáb miatt, akik akadályozták őt a műsor zavartalan élvezetében. "Zsűriből közönséggé változtam" - árulta el. A fiúk megkapták az est és az egész Csillag születik idei szériájának első 9-es pontszámát Hernádi jóvoltából, a többiek 8-8 pontjának köszönhetően így első helyre ugrottak 33 ponttal.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)


Még három versenyző volt hátra, mindhárman a zenéhez kötődtek, bár teljesen más műfajban. Az elbűvölő Negyela Bernadett egy korához teljesen jól passzoló számmal, Katy Perry Teenage Dreammel lépett színpadra, de Hernádi finoman célzott rá a végén, hogy "hamiskás" volt. Ezt később maga a lány is elismerte, olyannyira, hogy amikor a CSISZ háttérműsorban beszélgetett Istenes Bencével, szörnyülködve állapította meg, hogy szinte képtelen a válaszokra koncentrálni, annyira förtelmesen hamisnak hallja magát és ez nagyon idegesíti. Hogy mi okozta ezt, arra viszont nem tudott válaszolni, mert úgy érezte, nem volt benne egy csöppnyi idegesség vagy drukk sem és a próbák alatt végig tisztán tudott énekelni.

Ennek ellenére 25 pontot zsebelt be, ami a nézői szavazatokkal együtt már elégnek bizonyult ahhoz, hogy a jövő héten újabb esélyt kapjon és jobban adja elő azt a dalt, ami saját bevallása szerint lényegesen közelebb is áll a szívéhez.

A műsor szerkesztői a korábban szélsőséges véleményeket kiváltó Plazma esetében inkább biztonsági pályára álltak, utóbb a fiú bevallotta, hogy rajtuk is múlott, melyik számával lép fel. Csakhogy ezzel a várt teljesítménye is visszább esett, a zsűritagok úgy érezték, hogy a Vagesz című számból épp az hiányzott, ami miatt annyira hiteles volt korábban a IX. kerületből érkezett rapper. "Eddig sok rinyálást láttunk, én a dühöt akarom látni benned" - mondta Puzsér, és ezzel Pokorny is egyetértett.

"Bátor vagy, provokatív vagy, beszéltél már fájdalomról és csalódásról, ehhez képest most nem értettem, mi történt" - mondta. Így aztán a CSISZ-ben Plazma ígéretet tett rá, hogy felveszi "a menstruációs csávó állapotát" és jövő szombatra egy igazi dühös dallal fog érkezni. Addig viszont be kellett érnie 24 ponttal, ami csak a lista hátsó részére volt elegendő.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)


Egy külön cikket lehetne írni az est utolsó színpadralépőjéről, Mészáros János Elekről, aki már a válogatón is könnyekig hatott néhány zsűritagot a János vitéz egyik betétdalával, de ezúttal az akkori hatást megtöbbszörözte. A zsűri sokáig megszólalni sem tudott a szűnni nem akaró vastaps miatt, a közönség állva ünnepelte az amatőr énekest, aki Erkel Ferenc híres operájából, a Bánk bánból adta elő a talán legismertebb áriát, a Hazám, hazám című darabot.

Kemény fába vágta a fejszéjét, hisz ezt azóta, hogy Simándy József először elénekelte, talán nem túlzás kijelenteni, hogy senki nem tudta úgy előadni, hogy azzal akár csak nyomokban megközelítse a megboldogult operaénekest, halála óta pedig senki nem tudta átvenni a helyét: az ária örökre egybeforrt az ő nevével. Mészáros előadása után azonban a zsűri olyan véleményeket fogalmazott meg, amelyek csak keveseknek jutnak ki. "Szívvel és hittel énekelsz" - kezdte Pokorny, Hajós szerint tisztára mosta a dalt, melyet az utóbbi időben sokan próbáltak sokfélre célra felhasználni, Hernádit pedig megdöbbentette, hogy mennyire mélyen megérintette őt a dal.

A pontot az i-re Puzsér szavai tették fel: "Opera az RTL Klubon, szombat este, főműsoridőben? Úgy gondolom, hogy ez kultúrmisszió" - kezdte, majd kijelentette, hogy ez az előadás méltó volt az előadó Simándy-díjához. Összesen 30 ponttal jutalmazták az áriát.

A zsűri innen kezdve már semmit nem tehetett a versenyzőkért, a nézőknek azonban még volt néhány percük, hogy kedvenceik továbbjutását biztosítsák néhány szavazattal, addig pedig a verseny tavalyi győztese, László Attila lépett színpadra egy vadonatúj számmal első saját lemezéről, a Ha elfogy a levegő című dallal. Végül a két műsorvezető felolvasta a továbbjutók listáját - hangsúlyozva, hogy ez nem a továbbjutás valódi sorrendje -, az első élő fordulóban a közönségtől és az egész versenytől Kővári Máté és a Latin Carneval nevű csoport búcsúzott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.