Magas kitüntetést adományozott a királynő

Nocsak: II. Erzsébet végleg befogadta Kamillát?

Magas kitüntetésben részesítette hétfőn a brit uralkodó saját menyét, vagyis Kamilla cornwalli hercegnőt, Károly trónörökös feleségét, aki egyes kommentárok szerint e gesztussal nyert végleges bebocsáttatást a királyi családba.

2012.04.10 10:29MTI

A 64 esztendős, polgári származású Kamilla - aki éppen hét éve kötött házasságot II. Erzsébet királynő legidősebb fiával - az udvar bejelentése szerint a Viktória királynő által 1896-ban alapított Királyi Viktória Rend hölgyeknek adható legmagasabb fokozatát, a Nagykeresztet - Dame Grand Cross - kapta 86 éves anyósától.

Ezt a kitüntetést a mindenkori brit uralkodó saját hatáskörében, miniszterelnöki előterjesztés nélkül nyújthatja át azoknak, akik megítélése szerint kiemelkedő és személyes szolgálatukkal segítették őt és a monarchia egészét.

A királynő gesztusának különös jelentősége abban áll, hogy Kamilla mind az udvarban, mind az alattvalók körében hosszú évekig gyakorlatilag páriának számított, mivel a britek sokáig sem neki, sem Károly hercegnek nem bocsátották meg a trónörökös első feleségével, a bálványként imádott Dianával szembeni bánásmódot.

Károly és jelenlegi hitvese már 1972 óta titkon szerette egymást, és bevallottan fenntartották intim kapcsolatukat a trónörökös és Diana éppen harminc évvel ezelőtti, világraszóló esküvője után is. Ezzel Diana is tisztában volt, és a nála 13 évvel idősebb vetélytársat bizalmas körben általában csak úgy emlegette, hogy "az a rottweiler".

Ezt a véleményt a közvélemény zöme osztotta: a Diana életét kioltó, 1997-ben bekövetkezett párizsi autószerencsétlenség után Kamilla jó ideig a leggyűlöltebb személyiség volt a britek körében, mert szinte mindenki őt tartotta felelősnek a trónörökösi házasság felbomlásáért, és a Diana halálához vezető eseménysorozat egészéért.

Károly és Diana - hosszú évekig tartó zajos magánéleti botrányok után - 1996-ban, a hercegnő halála előtt alig egy évvel vált el.

Kamilla azonban a hét évvel ezelőtti esküvő óta igen szívós munkával, fokozatosan, de folyamatosan enyhítette a vele szemben táplált ellenérzéseket, és a legújabb felmérések szerint a közvélemény zöme most már elfogadja őt.

A hétfői házassági évfordulón bejelentett királynői kitüntetés ezt a folyamatot koronázza meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.