Államilag verik a Star Wars-csillagokat

Erzsébet királyné hátat fordít Darth Vadernek

Pénzérméket vernek egy csendes-óceáni szigetországban, amelyekre a Star Wars híres alakjai kerülnek - persze szigorúan csak II. Erzsébet királynénak háttal, ő ugyanis az állam hivatalos uralkodója.

2011.08.11 15:42ma.hu

A csendes-óceáni Niue kicsiny szigetén hivatalosan II. Erzsébet királyné az uralkodó, mivel a szigetország Nagy-Britannia felségterülete alá esik - egészen pontosan Új-Zéland fennhatósága alá. Ezért az ország fizetőeszközén az eddig megszokotthoz hasonlóan ezentúl is az ő arcképe fog díszelegni, ám az írásoldalon új figurák bukkannak fel, mégpedig a híres Star Wars-sorozat tiszteletére.

Fotó: Telegraph

Mostantól senki ne lepődjön tehát meg, ha Niuéba utazván azt látja, hogy Darth Vader, Luke Skywalker, esetleg Yoda mester vagy Han Solo néz vissza rá a pénztárcából, és Csubakka is teljesen megszokott látvány lesz a kis érméken. Pontosabban megszokott lehetne, ha a kormány az érméket a kereskedelmi forgalomban használná, nem pedig gyűjtőknek szánná.

A teljes sorozat 40 érméből fog állni, névértékük pedig darabonként 2 új-zélandi dollár (körülbelül 300 forint). Aki viszont szeretné a teljes kollekciót megvásárolni, annak nem 80 dollárt kell fizetnie, hanem 469-et, azon egyszerű okból, mert a bennük lévő ezüsttartalom miatt ennyit érnek ténylegesen. Az állam az eszmei értéket nem számította bele.

Az első darabok augusztus közepétől kerülnek bemutatásra az amerikai numizmatikusok chicagói kiállításán, később pedig a forgalomban is megjelennek, a sorozat utolsó darabjait 2014-ben verik. A készítés egyébként Új-Zélandon fog történni, mert az 1400 lakosú Niuénak nincs önálló pénzverdéje. A kormány a különleges érmék eladásából keletkező bevételből az államkasszát szeretné feltölteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.