Fogadás és koszorú

Erzsébet királynő is Charles Dickensre szamárfülel

Erzsébet angol királynő nagyszabású fogadást rendez a Buckingham palotában, Károly herceg pedig a Dickens Múzeumba látogat és megkoszorúzza az író sírját a Westminster Abbey-ben - a brit királyi család több rendezvényen szerepel Charles Dickens születésének bicentenáriumán.

2012.02.06 15:24MTI

Az angol trón örököse, Károly herceg a keddi évfordulón a londoni Charles Dickens Múzeumba látogat, abba a házba, ahol az író 1832 és 1839 között élt, és amelynek falai között a Twist Olivér és a Nicholas Nickleby című regénye született.

A herceg ezt követően a Westminster Abbey-ben vesz részt egy ceremónián, és megkoszorúzza az 1870-ben, 58 éves korában elhunyt író sírját a Költők sarkán, ahol a brit irodalom nagyságai nyugszanak.

Az Abbey-beli megemlékezés áll majd a keddi évfordulós ünnepségek középpontjában. A rendezvényen Dickens mintegy kétszáz leszármazottja is ott lesz, köztük az irodalmi óriás ük-ük-unokája, Mark Dickens. A bicentenáriumon a British Council globális felolvasónapot szervez világszerte.

Az olvasásmaratonon Ausztráliától Irakon, Kínán és Pakisztánon át Oroszországig a világ számos országának Dickens-rajongói vesznek részt. A 24 órás olvasónapon Dickens 24 művéből hangzik el 24 idézet, amit feltöltenek a British Council Twitter-oldalára is.

A Dickens-évfordulón többek között Zürichben, New Yorkban és Anglia-szerte nyílnak kiállítások, és számos színházi előadás is debütál színészek, illetve iskolások előadásában. Spanyolországban a bloggerek online róják le tiszteletüket a halhatatlan írófejedelem előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.