Ruházzon Ön is!

Gombold újra - divat a magyar!

Folytatódik a 2010 tavaszán első ízben meghirdetett "Gombold újra! Divat a magyar" öltözéktervezési pályázat.

2011.11.24 17:34ma.hu

Az új kiírást – az elsőhöz hasonlóan – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felkérésére annak háttérintézménye, a Design Terminál tette közzé, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai együttműködésével. A kezdeményezés célja továbbra is a magyar viselettörténeti hagyományok megújítása. A szervezők ezúttal a mindennapokban is hordható ruhadarabokra, és a fiatal tervezők, valamint a hagyományos kézműves műhelyek együttműködésének ösztönzésére helyezik a hangsúlyt - tartalmazza a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény.

A kiíráson belül ezúttal két önálló pályázati kategóriát is meghirdetnek a szervezők. Az első kategóriában a magyar viselettörténet tetszőlegesen választott értékeit írhatják át a pályázók korszerű, ma is hordható formába – csakúgy, mint a tavaszi pályázat esetében.

A második kategóriában egy megadott szabásminta alapján, hagyományos kézműves technikával vagy anyagból készült ruhadarabokkal pályázhatnak a tervezők.

1. Kortárs öltözék-kollekciótervezési pályázat

Célja a tradicionális magyar öltözék- és divattörténeti értékek és hagyományok modern szemléletű feldolgozása, beemelése a hazai és nemzetközi divatszakma, valamint az érdeklődő közönség látóterébe, hogy eredményeivel példákat teremtsen ezek használatára napjaink viseletében. A pályázó feladata olyan ruhadarabok és kiegészítők készítése, amelyek magyar ihletésűek, ugyanakkor trendkövetők és hordhatók. A kategórián belül két alkategóriában lehet indulni: a hordható ruházat (alkalmi és hétköznapi) és öltözködési kiegészítő kategóriában. Mindkét kategória nyertese nettó 1.100.000 forintos pénzdíjban és további értékes nyereményekben részesül.

2. Design és hagyomány pályázat

Együttműködésre kívánja ösztönözni a hazai tervezőket és a tradicionális technikákkal és anyagokkal hagyományos viseletet készítő magyar kézműves műhelyeket. A cél olyan ruhadarabok megalkotása, amelyek ötvözik a tradicionális mintakultúrát a modern formaalakítással. A pályázó feladata a magyar divattervezők által formatervezett ruhadarabok kiegészítésének tervezése, kivitelezése hagyományos kézműves technikák alkalmazásával.

A díjakon túl, a pályázók munkái közül a szervezők által kiválasztott darabokat a divatbemutatót követő egy éven belül két héten át, ún. pop-up store keretében értékesíti a Design Terminál saját épületében, a frekventált Erzsébet téren. A pályázatokon való részvétel előfeltétele a regisztráció, melyet 2012. december 21-ig tehetnek meg a pályázók, a további pontos határidőkről és egyéb részletekről a Design Terminál honlapján megtalálható pályázati dokumentációból lehet tájékozódni (www.designterminal.hu).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.