Skandináv dizájn

A Cisco új, otthoni Wi-Fi routerei

Nagyobb sebesség és hatókör, virtuális USB technológia.

2011.09.22 08:05Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Miközben az internetes videotartalom-fogyasztás robbanásszerűen bővül és a vezeték nélküli termékek, okostelefonok, táblagépek és játékkonzolok népszerűsége folyamatosan nő, a fogyasztók egyre nagyobb teljesítményt, megbízhatóságot és egyszerűséget várnak az otthoni vezeték nélküli hálózatoktól. A Cisco ezért ma sajtótájékoztatón mutatta be öt új, Linksys routerből álló sorozatát, mellyel biztosítja azt a teljesítményt, amelyre napjainkban a hálózatba kapcsolt otthonoknak szükségük van. Az akár 450 Mbit/s sebességet biztosító fő funkciók közé tartozik a 3x3 rádiós adatfolyam-konfiguráció, amely megnövelt lefedettséget nyújt. A külső teljesítmény-erősítők révén a jelerősség növekszik, a holtterek száma pedig csökken. A virtuális USB-technológia pedig USB alapú nyomtatókat, tárhelyeket és más eszközöket kapcsol a hálózatba. Egyes E-sorozatú modellekben újdonság továbbá a natív IPv6 és 6 rd támogatás is.

Azokra a felhasználókra gondolva, akik gyengébb jelerősséget vagy úgynevezett „holttereket” tapasztalnak otthonukban, a Cisco bemutatta a Linksys Wireless-N Range Extender jelismétlőjét. Ennek a feladata az, hogy egy meglévő vezeték nélküli jelet fogjon, majd az otthonon belül többször „ismételje”, azaz sokszorosítsa azt. A Linksys Range Extender emellett a vezeték nélküli hálózaton belül hídként is funkcionál – integrált Ethernet-portjának köszönhetően vezetékes nyomtatót, internetkapcsolattal rendelkező televíziót vagy játékkonzolt kapcsol a vezeték nélküli hálózatba.
 
Az IDC szerint 2010-ben a nyugat-európai vezeték nélküli otthoni hálózatoknak mindössze 16%-a használt Wireless-N technológiát. A következő öt évben a vezeték nélkül csatlakozó eszközök, úgymint a táblagépek, okostelefonok és internetes televíziók számának növekedésével várhatóan megduplázódik majd a Wireless-N megoldást használók száma, mert a fentiek optimális teljesítményéhez szükség van a legújabb technológiára.
 
Minden E-sorozatú Linksys útválasztó Cisco Connect szoftvert futtat, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók néhány egyszerű lépéssel beállítsák hálózatukat, valamint saját igényeikre szabják a vezeték nélküli beállításokat. Például további eszközöket adjanak hozzá a hálózathoz, beállíthassák a szülői felügyeletet, internetelérést biztosítsanak vendégeknek egy külön vendéghálózaton, ellenőrizhessék a szélessávú kapcsolat sebességét a Broadband Speed Meter segítségével, illetve lehetőség nyílik firmware- és szoftverfrissítések automatikus keresésére is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.