Egyik fiú inasa lehetett a festő modellje

Mona Lisa valójában férfi volt?

Egy művészettörténész szerint Leonardo több művének, köztük a Keresztelő Szent János című festménynek és a Mona Lisának is egyik fiú inasa lehetett a modellje.

2011.02.03 16:00MTI

Egy olasz kutató szerint Leonardo da Vinci modellje a Mona Lisához a művész egyik fiúinasa lehetett.

Gian Giacomo Caprotti
, aki Salai néven vált ismertté, 1490-től évekig dolgozott Leonardóval.

Silvano Vinceti
művészettörténész szerdai bejelentése szerint Leonardo több művének, köztük a Keresztelő Szent János című festménynek is Salai lehetett a modellje.

Vincenti felhívta a figyelmet a Mona Lisával való hasonlóságra, amely az orr és a száj esetében - mint mondta - evidens.

A szakember most ismertetett elmélete a Mona Lisával kapcsolatban már korábban is létező egyik teóriát erősíti meg.

Vincenti szerint a mű elkészültének különböző szakaszaiban más-más ihlette meg Leonardót, és a festmény tele van szimbolikus utalásokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.