Régen újratemették a maradványokat

Egy szemétdomb alatt fekszik Mona Lisa

Leonardo DaVinci múzsájának sírját a nyolcvanas években tárták fel egy kolostor padlózata alatt, majd újratemették a maradványokat.

2010.10.13 13:15MTI

Leonardo DaVinci olasz múzsájának földi maradványait 30 évvel ezelőtt exhumálták és most egy szemétdomb alatt nyugszik - írja a The Daily Telegraph.

Mona Lisa sírja Lisa Gherardini Firenzében hunyt el 1542-ben és a Szent Orsolya templomban temették el. A templom azóta volt már dohánygyár, iskola, de még félig kész kaszárnya is.

Az átalakítást engedélyező személyek mentségre legyen szólva: nem tudták, hogy e helyen nyugszik Lonardo modellje. Az egykori kolostor talapzatát feltárták a nyolcvanas években és megtalálták Lisa Gherardini maradványait.

Ezt a tényt csak 2007-ben hozták nyilvánosságra, és ha igazak az újratemetésről szóló feljegyzések: valahol Firenze külterületén alussza örök álmát a Mona Lisa festmény ihletője.

Giuseppe Pallantit már harminc éve foglalkoztatja Lisa végső nyughelye, s most azt állítja, hogy a csontváz egy háromszáz méter magas, fűvel benőtt domb alján lehet, melynek egy részét hulladékgyűjtőként hasznosítotják.

"Nem tudtuk még a nyolcvanas években, hogy milyen kincsre bukkantunk" - mondta a lapnak a történész, aki szerint az építtetők egyetlen célja volt, hogy a teljesen romos, használhatatlan épületből barakkot építsenek a katonák számára.

Az épületre most újabb rekonstrukció vár, 23 millió fontból szeretnék felújítani és művészeti központtá alakítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.