Színházavató Szombathelyen

Sodró erejű előadás a félmeztelen Szabó Győzővel

Szombathely Megyei Jogú Város 2011. január 22-én avatja fel kőszínházát. A színházavató előadás Madách Imre egyetemes értékű műve, Az ember tragédiája lesz.

2011.01.21 07:00ma.hu

A magyar drámairodalom legfontosabb műve sajnos nem érinti meg értékéhez méltón a nagyközönséget és főleg a fiatalokat.

Az iskolában, mint kötelező és nehezen érthető olvasmány nem számíthat a diákok kitüntetett érdeklődésére.

A Weöres Sándor Színház nyitóelőadása olyan Tragédia előadást szeretne létrehozni, amely közel hozza e nagy ívű alkotást a videóklippeken, számítógépes játékokon felnőtt fiatalokhoz is, a XXI. század türelmetlen polgáraihoz - nem elriaszt, hanem felkelti az érdeklődést.

Fotó: Weöres Sándor Színház

A szövegkönyv a maga 1500 sor húzásával lehetőséget ad egy világos szerkezetű, minden ponton követhető dráma színpadra állítására. Jordán Tamás rendezésében szellemesen fonódik össze a film és a színház: a Lucifer által előrevetített jövő egy hatalmas vászonra vetítve jelenik meg Ádám előtt, ahonnan a szereplők kilépnek és visszatérnek. Az előadás a finom Madách-i humort megragadva könnyen érthetővé teszi a néhol nehezen érthető filozofikus szöveget. A színészek játéka mentes minden pátosztól, mai eszközökkel fogalmazza meg a mű alapkérdéseit. A lendületes, sodró erejű előadásban a közönség a Weöres Sándor Színház teljes társulatát láthatja.

Fotó: Weöres Sándor Színház

Madách Imre:
Az ember tragédiája

színmű 15 színben

A főbb szerepekben:

Ádám: Szabó Győző
Éva: Csonka Szilvia
Lucifer: Mertz Tibor

Rendező: Jordán Tamás

Fotó: Weöres Sándor Színház

Bemutató: 2011. január 21. (péntek) 19:00

A további januári időpontok: január 22. (szombat) 19:00 január 27. (csütörtök) 19:00

A Társulat a színház felavatását egy erre az alkalomra rögtönzött gálaműsorral is szeretné megünnepelni a színházi szakmával és természetesen Szombathely közönségével.

Ezért ebből az alkalomból elhívták budapesti barátaikat egy szombathelyi színészekkel közös gálaműsorra. A házigazda Kiss Mari és Trokán Péter, a műsorvezető Stohl András lesz.

A fellépők: Csankó Zoltán, Schell Judit, Schmied Zoltán, Stohl András, Kern András, Haumann Péter, Kaláka, Sebő Ferenc, Pogány Judit, Mácsai Pál, Bálint András, Illés Béla, Törőcsik Mari, Horváth Charlie, Verebes István, Lázár Kati, Rátóti Zoltán, Udvaros Dorottya, Blaskó Péter, Huzella Péter, Darvas Ferenc, Benkő László valamint a Weöres Sándor Színház Társulata.

Időpont: 2011. január 24. (hétfő) 20 óra
Helyszín: Weöres Sándor Színház nagyszínpad

Forrás: Weöres Sándor Színház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.