Az Osztrák Filmakadémia jelölte

Legjobb színésznő díjára jelölték Gryllus Dorkát

Az újonnan alapított Osztrák Filmdíjon két magyar is szerepel a jelöltek között: Gryllus Dorka mellett Stork Csaba is esélyes, mint legjobb látványtervező.

2010.12.21 10:15MTI

Gryllus Dorkát a legjobb színésznő, Stork Csabát pedig a legjobb látványtervező kategóriájában jelölte az Osztrák Filmakadémia az újonnan alapított Osztrák Filmdíjra.

Az elismerést első alkalommal adják át január 29-én tizenhárom kategóriában az elmúlt év kiemelkedő filmes teljesítményeiért a bécsi Odeon filmszínházban.

A legutóbbi Magyar Filmszemle rendezői díjával jutalmazott Látogatás moszkvai premierje óta világszerte számos nívós nemzetközi filmfesztivál programjában szerepelt.

Látogatás (Der Kameramörder)

Gryllus Dorkát a Látogatás (Der Kameramörder) című, osztrák-magyar-svájci koprodukcióban készült filmben nyújtott alakításáért jelölték a díjra. Vetélytársai Magdalena Kronschldger a Tag und Nacht (Nappal és éjszaka) című film és Barbara Romaner, a Mahler auf der Couch (Festő a pamlagon) című alkotás főszereplője.

Stork Csaba Isidor Wimmerrel (Jud Süss - Film ohne Gewissen) és Katharina Wöppermannal (Women without men - Nők férfiak nélkül) versenyez a legjobb látványtervező díjáért.

Az Osztrák Filmakadémia 140 tagja 41 film közül választotta ki a tizenhárom kategória három-három jelöltjét. Hét jelölést kapott A bankrabló (Der Rduber) című film Benjamin Heisenberg rendezésében.

Négy díjra esélyes Jessica Hausner játékfilmje, a Lourde és Oskar Roehler német-osztrák alkotása, a Jud Süss - Film ohne Gewissen (Jud Süss - A lelkiismeret nélküli film) is.

Tag und Nacht

A Magyar Filmunió a témában kiadott közleménye felidézi, hogy a Látogatás Pejó Róbert ötödik játékfilmje, a Fertő-tó partján játszódó dráma magyar producere Berger József (Mythberg Films) volt.

Az Osztrák Filmakadémia jelölései kapcsán a nemzetközi koprodukciókban otthonos magyar producer emlékezetett arra, hogy 2010-re Magyarország a harmadik legfontosabb koprodukciós partnere lett Ausztriának - közölte a filmunió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.