A világ nagy és a megváltás a sarkon

Gryllus Dorka filmje tarolhat az Oscaron!

Versenyben maradt az Oscar-díjra való jelöltségért a Muhi András vezette magyar Inforg Stúdió és Gryllus Dorka színésznő közreműködésével készült hivatalos bolgár nevezés, A világ nagy és a megváltás a sarkon túl ólálkodik című mozi. Muhi András az MTI-nek elmondta, hogy az Inforg 180 ezer euróval szállt be az alkotás elkészítésébe.

2010.01.22 09:16MTI

A Sztefan Komandarev által rendezett bolgár mozi az argentin, az ausztrál, a bolgár, a francia, a holland, az izraeli, a kazah, a német és a perui versenyfilm társaságában várja, hogy bekerül-e az Oscar-díjra jelölt öt alkotás közé a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A 9-es listát az Amerikai Filmakadémia tagjai állították össze 65 játékfilmből.

Bulgária hivatalos Oscar-nevezése, A világ nagy és a megváltás a sarkon túl ólálkodik bolgár-német-szlovén-magyar koprodukcióban készült 2008-ban a Muhi András vezette Inforg Stúdió részvételével. Az életigenlő road movie több fontos nemzetközi elismerést nyert a közelmúltban Szófia, Varsó, Zürich és Bergen rangos seregszemléin - tájékoztatta a Magyar Filmunió csütörtökön az MTI-t.

Muhi András az MTI-nek elmondta: a film költségvetésének tíz százalékát, 180 ezer eurót (mintegy 48 millió forintot) állt az Inforg Stúdió. A filmben Gryllus Dorka Mariát, a főszereplő szerelmét alakítja. "A stúdió került előbb a filmbe. Koprodukciók esetén mindig van egy úgynevezett összedolgozási kényszer, ami arról szól, hogy minden résztvevő ország a pénzügyi támogatáson túl kreatív módon beszáll a mozi elkészítésébe.

Dorkát nem volt nehéz eladni, hiszen Németországban él, a németek is ismerték őt és nemcsak mi, ők is ajánlották a bolgároknak" - jegyezte meg a producer. Muhi András szerint a film ugyan kelet-európai történetet mesél el, de Hollywoodból is érthető, mert világos emberi, családi és identitástörténet, ami megfelel az amerikai dramaturgiának. Megjegyezte: nem véletlen, hogy a film legalább ötven fesztiválon volt és számos közönségdíjat zsebelt be.

A filmet Bulgáriában, Olaszországban és Szlovéniában forgatták. A történetben egy bolgár család emigrálni kényszerül a kommunizmus elől. Fiuk, Alex Németországban nő fel, csekély gyerekkori emléke nagyapja backgammon tanácsaihoz, bölcsességeihez kötődik. Amikor a család évekkel később autóbalesetet szenved, s a szülők meghalnak, a nagyapa próbálja az amnéziába esett férfi emlékezőképességét visszahozni - a backgammonon és egy spirituális utazáson keresztül, mely egy tandemen Németországból Bulgáriáig vezet.

A világ nagy és a megváltás a sarkon túl ólálkodik című film európai kultúrák találkozásáról, azon belül a hagyományokról, hagyományőrzésről-ápolásról szól. A film flashbackekben és álmokban idézi meg a múltat, a kommunizmust, az okot, amiért a család hazáját elhagyni kényszerül, s a régmúlt tradícióit, melyek a mai globalizált világban elveszni tűnnek, de legalábbis elhalványulnak.

Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) illetékes bizottsága a jelölőfolyamat során több fázisban szűkíti a versengő filmek listáját. Február 2-án hozzák nyilvánosságra az 5 jelölt film címét, az Oscar-díjakat március 7-én adják át Hollywoodban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.