Őrület van Kocsis Ágnes legújabb filmje körül

Az egyik legjobb európai filmként mutatták be a Pál Adriennt

Nagy érdeklődés kísérte Kocsis Ágnes legújabb filmjének, a Pál Adriennek a bemutatóját csütörtök este a franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon.

2010.12.17 17:30MTI

Frédéric Boyer művészeti igazgató az idei év legjobb magyar és az egyik legjobb európai filmjeként mutatta be az alkotást a nézőknek. Hozzátette, hogy a magyar filmművészet az elmúlt években ismét Európa élvonalába került, de sajnos a gazdasági válságot jelenleg kulturális válság is kíséri Magyarországon, miután a kormányzat a filmgyártást érintő jelentős pénzügyi elvonásokról döntött.

"Az az ország, amely eddig évente legalább 15 filmet gyártott, mostantól lehet, hogy egyet sem fog" - tette hozzá. Az igazgató elmondta: a Pál Adrienn az egyik legszemélyesebbnek tekinthető választása a 12 európai szerzői filmet felvonultató seregszemle hivatalos versenyprogramjában.

Úgy érzi, az alkotás egyben portét is nyújt a mai Magyarországról.

Kocsis Ágnes rendezői látásmódja nagyon sokat fejlődött első filmje, a Friss levegő óta.

A Pál Adrienn is sötét világú, de egyúttal burleszk és könnyed, s költőisége jóval meghaladja a Friss levegő poétikusságát - hangsúlyozta Frédéric Boyer.

A filmet a főszereplő Gábor Éva kísérte el Les Arcs-ba, akit a vetítés utáni közönségtalálkozón a nézők hosszan kérdeztek civil foglalkozásáról, a forgatás körülményeiről, a film nemzetközi fesztiválsikereiről, valamint a magyarországi bemutató elhalasztásáról.

Az amatőr színésznőnek a nézők közül sokan személyesen gratuláltak alakításához, majd több interjút is adott a francia média képviselőinek. A francia Alpok Les Arcs nevű síparadicsomában második alkalommal rendezik meg december 18-ig az egyetlen olyan európai seregszemlét, amelyen kizárólag európai filmeket vetítenek.

A tavaly indult kezdeményezés alapvető célja a szakmai résztvevők mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét és az új tehetségeket: a hatvan meghívott európai nagyjátékfilm közül hetet itt láthat először a közönség. A hivatalos versenyprogramban 12 európai alkotás versenyez a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjért, amelyet pénteken este osztanak ki.

A Pál Adrienn bemutatója májusban a cannes-i filmfesztiválon volt, ahol az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásában elnyerte a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját. A film azóta tíz fesztiváldíjat söpört be, bemutatták többek között Rigában, Zürichben, Moszkvában, Brüsszelben, Londonban, Los Angelesben, valamint a törökországi Festival on Wheels elnevezésű utazó filmfesztiválon.

A film külföldi forgalmazásról már több országgal folynak a tárgyalások. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) támogatásával magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült Pál Adrienn egy túlsúlyos ápolónő belső világát, érzelmi fejlődését jeleníti meg.

A forgatókönyvet Kocsis Ágnes rendező Andrea Robertivel közösen írta, az operatőr Fillenz Ádám volt.

A Pusztai Ferenc által vezetett KMH Film műhelyében készült filmdrámát Magyarországon eddig mindössze két fesztiválon, a CinePécsen, illetve a miskolci CineFesten vetítették. Az eredetileg 2011. január 13-ra kitűzött országos bemutató viszont az MMKA körüli bizonytalanság miatt kérdésessé vált.

A jelenlegi helyzet szerint ugyanis az MMKA nem tudja teljesíteni korábban ígért vállalásait. Nem sikerült rendezni a Pál Adrienn zenei jogdíjait, illetve a terjesztési támogatási rendszer jövő évi bizonytalanságai miatt a KMH Film nem élhet azokkal a pályázati lehetőségekkel, amelyek eddig a magyar és art besorolású filmek mozibemutatóját segítették - tudatta korábban a KMH Film.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.