Elhunyt Blake Edwards

Elment a Rózsaszín párduc-filmek rendezője

Blake Edwards alkotásaiban olyan, világklasszissá vált filmcsillagok szerepeltek, mint Jack Lemmon, Audrey Hepburn, Tony Curtis.

2010.12.17 13:30MTI

Egy Santa Monica-i kórházban, 88 éves korában, tüdőgyulladás szövődményei következtében elhunyt Blake Edwards, az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany's) és a Rózsaszín párduc-filmek rendezője, forgatókönyvírója, producer.

Halálos ágyánál ott volt felesége, Julie Andrews színésznő és családjának több tagja. A távozását megelőző hónapokban Edwards két Broadway-musicalen dolgozott.

Az egyik egy Rózsaszín párduc-filmen alapult, a másik, Big Rosemary címmel, eredeti, önálló alkotásnak készült, az alkoholtilalom alatt játszódó cselekménnyel. Edwards harmadik generációs filmes volt. Nagyapja J. Gordon Edwards a némafilmek korának volt neves rendezője, apja, Jack McEdwards - ez a család valódi neve - pedig ismert hollywoodi segédrendező és gyártásvezető volt.

Blake Edwards alkotásaiban olyan, világklasszissá vált filmcsillagok szerepeltek, mint Jack Lemmon, Audrey Hepburn, Tony Curtis, Peter Sellers, Dudley Moore, Lee Remick, vagy Julie Anrews, akivel 42 éven át élt házasságban.

Noha névjegyét több műfajban is letette az asztalra, reputációt alapvetően a vígjátékban vívott ki magának, főleg ha azt keserédes romantikával fűszerezte, mint az Álom luxuskivitelben című filmben, vagy mélabús groteszkkel, mint a Rózsaszín párduc-sorozatban.

Függetlenségre törekvő alkotó volt, aki gyakran került összeütközésbe a producerekkel, akik nem egyszer megütköztek filmjeinek szárnyaló költségvetésén. Edwards 1981-ben vágott vissza nekik, a hollywoodi rendszert kikarikírozó S.O.B. fekete komédiával. Noha számos filmje vált örökzöld alkotássá, Blake Edwardsot mindössze kétszer jelölték Oscar-díjra.

Először 1982-ben a Viktor/Viktória forgatókönyvéért, másodszor pedig 1983-ban, A nőimádó alapsztorijáért. Barátja és állandó alkotótársa, Henry Mancini sokkal szerencsésebb volt: a zeneszerző három alkalommal is átvehette az aranyszobrocskát, mígnem a filmakadémia 2004-ben odaítélte Edwardsnak az életműdíjat. (Hepburn 1961-ben az Álom luxuskivitelben női főszerepéért, Lemmon és Remick pedig 1962-ben a Míg tart a bor és friss a rózsa filmjében nyújtott alakításáért kapott jelölést.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.