Ezer erdőről mesél a Magashegyi Underground

Bocskor Bíborka és csapata érett munkát tett le az asztalra

Bocskor Bíborka énekesnő és csapata érett munkát tett le az asztalra több mint hároméves működés után.

2010.12.15 13:00MTI

Erdei sétára invitálja a hallgatókat most megjelent első albumán a Magashegyi Underground; Bocskor Bíborka énekesnő és csapata érett munkát tett le az asztalra több mint hároméves működés után.

A lemez előfutára az év elején ingyenesen letölthetővé tett négyszámos EP, a Szívtakarítás volt; erről azonban végül csak az akkori címadó dal került fel az alternatív csapat stúdióalbumára, az Ezer erdőre.

"Mi nem dalgyárnak tekintjük a zenekari működést, nem létezik számunkra kényszerítő erő. Korábban valóban úgy gondoltam, hogy a Szívtakarítás számai rajta lesznek majd a teljes albumon is, de a dolgok állandóan változnak körülöttünk, készültek új számok, amelyek mindent felforgattak. Úgy érzem, egységes lett az anyag és a dalokat összeköti egy képzeletbeli séta az erdőben" - fejtette ki a frontember az MTI-nek.

A Magashegyi Underground nem a slágerekre hegyezte ki a történetet: az Ezer erdő első dala, a Suttogó egy instrumentális szerzemény, a második, a Lány iPoddal pedig egy rövid daltöredék; a lendület csak a harmadik trackkel, a Metróhuzattal indul be.

"Szerettünk volna egy ívet adni a lemeznek, ha úgy tetszik, a Suttogó a becsalogatás az erdőbe"
- fogalmazott ennek kapcsán az énekesnő.

A zenék a hattagú együttes közös munkájából születtek, a szövegek túlnyomó részét napjaink egyik legfoglalkoztatottabb szerzője, Tariska Szabolcs (Péterfy Bori & Love Band, Amorf Lovagok) szerezte, kettőt Bocskor Bíborka írt, egy pedig Parti Nagy Lajos Nyár, némafilm című versére készült.

Utóbbi kapcsán az énekesnő megjegyezte: olyasmi történt, mintha elszavalta volna a verset, csak énekelve tette ezt, nem szerette volna túldíszíteni. Bocskor Bíborka elmondta: bár tudja, a hagyományos értelemben vett CD-piac már a múlté, mégsem akarták elkerülni, hogy fizikai formátumban is megjelentessék a debütalbumot (a Tom-Tom Recordsnál).

Hozzáfűzte: meghallgatásra egy időre az interneten is elérhetővé tették a lemezt. Magashegyi Underground A CD mellett egy koncert DVD is található a kiadványban; a Magashegyi Underground ezt tavasszal rögzítette a szeánsz-koncertsorozat részeként a Metropol Stúdióban. A DVD-n látható-hallható összesen tíz dal közül négy nem is szerepel a CD számai között.

"Nem egy szokványos koncert ez, és megmaradt olyannak, amilyen volt: benne vannak a rontások, a beszélgetések. Az egész olyan, mint egy lelki kitárulkozás, és a készítők, Merényi Dávid és csapata ragaszkodott ahhoz, hogy ne vegyük ki belőle ezeket a részeket. A képi megvalósítást azzal is színesítettük, hogy tükröket tartottunk a színpadon, amelyeket reflektorfényekkel világítottak meg" - idézte fel Bocskor Bíborka.

A lemez grafikai munkáit Kilfish készítette, aki a zenekar új honlapját is megtervezte és korábban a Bklgával dolgozott már együtt.

"Szerettük volna, ha egy meseszerű, misztikus világ kapcsolódik az albumhoz, és Kilfish volt az, aki az erdőt megálmodta a medvével, rókával, bagollyal, nyuszival, madarakkal" - jegyezte meg Bocskor Bíborka.

Magashegyi Underground A Magashegyi Underground rengeteget koncertezett az idén, ott volt a legtöbb fesztiválon, játszott Erdélyben, Szlovákiában és vidéken is.

Szilveszterkor a fővárosi Dürer kertben lépnek fel. A Szeplős váll című dalt, amellyel 2007-ben feltűntek, manapság is előadják élőben; az énekesnő szerint nem tudják megunni, mert a közönség ma is örömmel fogadja tőlük.

"Jövőre is sok fellépést tervezünk, és megálmodtuk az Ezer erdő folytatását, az Ezer várost, az lesz a következő lemez" - mondta Bocskor Bíborka. Az énekesnő mellett a Kaukázus négy egykori tagja (Demeter Zoltán basszusgitáros, Fodor Máriusz billentyűs, Fűrész Gábor gitáros és Toldi Miklós dobos), valamint Szalai Anesz vokálos alkotja a zenekart, amelyben gyakori közreműködő Szakál Tamás hegedűs és Tariska Szabolcs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.