A gitárvirtúóz új lemezét hozza el nekünk

Joe Satriani a Sportarénában csap a húrok közé

A magyar fővárosban is bemutatja nemrég megjelent új lemezét Joe Satriani; az amerikai gitárvirtuóz hétfőn lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

2010.11.06 13:31MTI

Satriani őszi európai turnéján ismerteti meg a közönséggel tizenegyedik stúdióalbumát, a Black Swans and Wormhole Wizards címmel néhány hete kiadott korongot. A gitáros mintegy 20 fős turnécsapatával Moszkvából érkezik Budapestre a koncert napján.

A szervező ShowTime Budapest tájékoztatása szerint egyedi lesz a színpadkép: a hátsó videofalon a Satriani által összeállított képek és animációk láthatók majd.

A Londonban született Joe Satrianit 1987-es, igazi áttörést jelentő lemeze, a Surfing With The Alien óta sorolják a világ élvonalbeli gitárosai közé. Több mint 10 millió eladott lemezzel, 14 Grammy-jelöléssel és számos különböző díjjal a háta mögött továbbra is a modern rockgitár lehetőségeinek határait feszegeti. Széles körben a rockzene történetének egyik legkomolyabb technikai tudással rendelkező és legelismertebb gitárosaként tartják számon.

Saját bevallása szerint Jimi Hendrix inspirálta arra, hogy gitározni tanuljon. Az 1980-as és az 1990-es években gitártanítással kezdte karrierjét, és olyan sztárokat oktatott, mint Kirk Hammett (Metallica) és Steve Vai. A Surfing With The Alien című lemez megjelenése óta a vezető gitármagazinok olvasói rendszeresen Satrianit szavazzák meg a legjobb gitárosnak. Mick Jagger is őt választotta első szólólemeze világ körüli turnéjának gitárosaként, a Deep Purple pedig annak idején japán és európai turnéjára kérte fel szólógitárosnak.

Számos sikeres szólólemeze után 1996-ban két gitárostársával, Steve Vai-jel és Eric Johnsonnal G3 néven világ körüli turnéra indult: az időnként cserélődő gitárhősök triójának turnéja azóta hagyománnyá vált, és telt házzal játszanak világszerte.

Satriani tavaly a Van Halen tagjaival, Sammy Hagarrel és Michael Anthonyval, valamint Chad Smith-szel (Red Hot Chili Peppers) megalakította a Chickenfoot nevű supergroupot. Rendkívül sikeres debütáló lemezük Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában is díjesőt hozott, a Classic Rock magazin pedig 2009 legjobb új zenekarának választotta a csapatot.

Az amerikai gitáros legutóbb 2006-ban játszott Budapesten, akkor a Petőfi Csarnokban. 2004-ben a G3-vel (akkor éppen Steve Vai-jel és Robert Frippel) is járt Magyarországon. A mostani turnén Satriani zenekarában Jeff Campitelli dobol, Stu Hamm játszik basszusgitáron és Galen Henson gitározik. Az előzenekar a Ned Evett and Triple Double nevű formáció lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.