Nemzetközi konferencia programok

Balkán világzenei fesztivál és konferencia Pécsett

Már negyedik éve rendezik meg Pécsett a Kelet-Nyugati Átjáró elnevezésű rendezvényt, amelynek két markáns ívét a Balkán Világzenei Fesztivál és a Találkozó a Balkán Kapujában nemzetközi konferencia programjai alkotják.

2010.11.03 08:45MTI

Kajor Balázs, a Pécsi Kulturális Központ munkatársának tájékoztatása szerint a konferencia témája a kulturális különbözőség és a vendégszeretet filozófiai, irodalmi vonatkozása lesz; a Balkán Világzenei Fesztiválon pedig a keleti és nyugati zenei hagyományt ötvöző hazai és külföldi előadóké a főszerep.

A konferencia célja a határok átjárhatóságának megteremtése az egyes tudományterületek, valamint Európa és a Balkán között.

A hazai és külföldi tudósok, művészek és irodalmárok részvételével zajló tudományos találkozó ugyanakkor Pécs, a ”határtalan város” vendéglátó és befogadó szerepét is igyekszik erősíteni - mondta Kajor.

Az előadók között lesz a kortárs filozófia egyik legfontosabb gondolkodója, az amerikai Gary Shapiro, Abe Hirosi japán ökofilozófus, Oruc Aruoba, a világszerte elismert török filozófus-költő, Marcel Cobussen holland zenetudós, Rainer J. Hanshe, a New York-i Nietzsche Kör vezetője, valamint a magyar irodalmi és tudományos élet több neves személyisége.

A Balkán Világzenei Fesztiválon izgalmas felütésnek ígérkezik Lajkó Félix és barátainak fellépése az első napon. Félixet a koncerten állandó zenésztársa és barátja, Brasnyó Antal brácsás kíséri, de fellépnek a hazai dzsesszélet kiválóságai, így Dresch Mihály (szaxofon) és Szandai Mátyás (bőgő) is.

Mercan Dede Mercan Dede, a törökországi származású, jelenleg Montrealban élő DJ, producer és zenész sajátos muzsikájában a Kelet és Nyugat egymástól talán legtávolabb eső irányzatai adnak egymásnak találkozót, produkcióiban ugyanis a török szufi zene és a nyugat-európai elektronika ötvöződik.

A koncertre Dede a már legendássá vált, kerengő dervisekkel megerősített Secret Tribe-bal érkezik.

A fesztivál második napjának vendége az újvidéki Boris Kovac és a La Campanella Orchestra.

A hazájában igazi polihisztorként számon tartott Kovacot a 2001-es balkáni háborúra reflektáló The Last Balkan Tango tette Európa-szerte ismertté. Zenéje a balkáni népzene, az esküvői, temetési fúvószene és a tangó szívbemarkoló, melankolikus, szinte apokaliptikus hangulatát idézi fel.

Utánuk az egyik legfrissebb hazai világzenei együttes, a Söndörgő tamburazenekar lép színpadra. A koncert vendége lesz a hazai népzenei élet egyik legismertebb énekesnője, a többszörös eMeRTon-díjas Herczku Ágnes is, valamint a nagymúltú macedón, egykor még nomád zenészcsalád tagja: King Naat Veliov, a Cigányok ideje című Kusturica-filmből ismert Kocani Orkestar alapítója.

A harmadik napon a Yakaza Ensemble és a Fanfara Shavale muzsikál. A tradicionális török kultúrától a belső-ázsiai népek hagyományain és a japán zenén át a modern elektronikus effektekig terjed az a zenei-művészeti arzenál, amelyből a Yakaza Ensemble koncertjein ízelítőt kaphatnak az érdeklődök; ezúttal egy 19. századi török regényen alapuló zenei-vizuális utazásnak lehetnek részesei. A Fanfara Shavale egy olyan kelet-romániai faluból indult, ahol jószerével minden férfi játszik valamilyen fúvós hangszeren.

A 11-tagú zenekar a cigány népzenét ötvözi a rezesbanda-hagyománnyal - az együttes által diktált tempó azonban magasan kiemeli Fanfara Shavale-t a Balkán-szerte népszerű fúvószenekarok sorából. A konferencia eseményei november 3-án a pécsi Művészetek és Irodalom Házában, november 4-6-án pedig a Dominikánus Házban zajlanak.

A Balkán Világzenei Fesztivál első napján, november 4-én a Pécsi Tudományegyetem dr. Romhányi György Aulája, november 5-én és 6-án pedig az Uránia Mozi ad otthont a rendezvényeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.